From Iceland with Love

Egy Izlandon élő magyar testvérpár blogja mindenről, ami Izland: Életmód, látványosságok, kultúra, emberek, gazdaság... és persze a sorsunk itt és Izland sorsa a világban.

Stykkishólmur Live

Időjárás - Reykjavík

Kapcsolat

t.lodovik(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • Erzsébet Czebe Tóth: Gondolom csodálkoznának Izlandon, ha megkóstolnák az igazi napon érett paradicsomot. Elhiszem, hog... (2017.01.25. 21:36) Mit esznek Izlandon?
  • Ferenc Pósa: Sziasztok látom régi az utolsó bejedzés de hátha.44éves vagyok b,c,d,kategóriás jogsival az összes... (2016.04.30. 11:12) Kérdések és Válaszok I.
  • Julos: Üdv! Tudom, hogy régen nem volt mozgás az oldalon, de azért lenne egy kérdésem, remélem valaki vál... (2012.11.26. 18:39) Tanulj Izlandiul! - Otthon
  • Marci22: Sziasztok! Lenne pár kérdésem. Elsőre lehet hogy kicsit merésznek tűnik az ötlet,de jövő nyáron sz... (2012.08.07. 02:16) Kérdések és Válaszok I.
  • Talon Karrde: Helló, A blogotk egy kincsesbánya, gratulálok. Egy kérdésem lenne: vilaghelyzete.blogspot.ro/2012... (2012.07.28. 05:19) Ez van
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Erzsébet Czebe Tóth: Gondolom csodálkoznának Izlandon, ha megkóstolnák az igazi napon érett paradicsomot. Elhiszem, hog... (2017.01.25. 21:36) Mit esznek Izlandon?
  • Ferenc Pósa: Sziasztok látom régi az utolsó bejedzés de hátha.44éves vagyok b,c,d,kategóriás jogsival az összes... (2016.04.30. 11:12) Kérdések és Válaszok I.
  • Julos: Üdv! Tudom, hogy régen nem volt mozgás az oldalon, de azért lenne egy kérdésem, remélem valaki vál... (2012.11.26. 18:39) Tanulj Izlandiul! - Otthon
  • Talon Karrde: Helló, A blogotk egy kincsesbánya, gratulálok. Egy kérdésem lenne: vilaghelyzete.blogspot.ro/2012... (2012.07.28. 05:19) Ez van

RSS + Stat



website counter

Locations of visitors to this page



Ami várható

2008.07.04. 18:00 Lodovik Trema

Vészesen közeledik költözésem napja - már alig több, mint 5 hét van hátra. Az összes itt töltött idöt összeadva 2005 óta nagyjábol 22 hónapot éltem Izlandon, ami az életkorom közel 10%-át teszi ki. Ha egyedül vagyok [utcán sétálok/otthon fekszem/vezetek]  egyre többet gondolkozom azon, hogy hogyan is kéne megítélnem ezt az elmúlt három évet, amit föleg Izland határozott meg. Azt tervezem, hogy írok egy bejegyzést az összes jó dologról, amit Izlandról el tudok mondani, de csak akkor derülnek ki, ha az ember hosszabb idöt tölt el itt, valamint írnék a negatívumokról is [van böven], mert a töltetek kapott levelekböl arra következtetek, hogy az országról kialakult képetek túl pozitív és sokan olyan elvárásokkal érkeznek meg Izlandra, aminek még a mennyország sem tudna megfelelni.

Bevezetésnek itt egy Sigur Rós klipp, ami Meleg témájú videóklipp címen került feltöltésre a youtube-ra. Azért is ezt illesztem be, hogy el tudjátok olvasni a hozzászólásokat, melyek a videóval azonos kontextusban kiváló keresztmetszetét adják a magyar társadalom toleranciájának. Az egyik dolog, ami nagyon hiányozni fog, az éppen ez: Ha valaki meggyözödésböl buzizik, arra úgy néznek, mintha valaki Nyugaton nekiállna négerezni/zsidózni. Ilyennel egyszer találkoztam, de meglepettségemet észlelve azonnal a fülembe súgta egy idegen, hogy "öreg halász, nem tudja mit beszél. szomorú, de az ö generációjában még vannak hasonlók".

Egyébként a múlt szombati Sigur Rós koncert kiváló volt. Idörendben haladva eljátszatták a legsikeresebb számaikat. Két Untitleddel indult a show, majd az egyik nagy kedvencem, a Ný Batterí következett, ami hihetetlenül jól szól élöben. Ezeket a Takk slágerei [Glósóli, Hoppípolla, Sæglópur] követték, lezárásnak pedig a Með suð í eyrumröl jött három dal. A legjobban az tetszett, amikor a Gobbledigookot játszották és a dobolásba besegített Björk és Olöf Árnalds is. Erröl videó itt [jobb hanggal] és itt [jobb képpel]. 

Pár órával a koncert után néhány barátommal sorban álltunk a Kaffibarinn elött [itt játszódik a 101 Reykjavík bulizós jelenete], amikor feltünt Jónsi, a Sigur Rós énekese. A soron kivül próbált bejutni, de az ajtónál álló [nem izlandi] ör megfogta és lelökte a lépcsö tetejéröl. Erre ö felállt és az öklét rázva elkezdte skandálni, hogy 'PSY-CHO-PATH, PSY-CHO-PATH'. A környéken lévö emberek egy része szintén beszállt a ritmusok hangos ismétlésébe, míg egy másik része - köztük én is - a biztonságiaknak üvöltötte, hogy 'He's Jónsi from the Sigur Rós! Let him in, you @$#+%&! Fél percen belül Jónsi már ajtón belül állt és hátulról ordította az öt fellökö ör fülébe búcsúzóul: PSY-CHO-PATH. 2 perc múlva aztán én is bejutottam és ott még párszor találkoztam vele a bár és a táncparkett közti útjaimon, de végig a barátjával volt elfoglalva.

Sigur Rós - Viðrar vel til loftárása

15 komment

Címkék: szubjektív sigurrós

A bejegyzés trackback címe:

https://izlandvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr15553599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lam 2008.07.07. 08:22:13

Kiváncsian várom a bejegyzést. :)

Krisztián 2008.07.07. 15:43:24

én is

Szürke Farkas 2008.07.08. 11:24:11

negatívumokra nagyon kiváncsi vagyok

!!! kár hogy abbahagyod a blogot !!!!

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.07.08. 19:00:51

Azért vicces: "de az ö generációjában még vannak hasonlók", és valószínűleg bele sem gondol, hogy az ő generációja lehet elcseszve :D

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.07.09. 00:57:15

A rasszizmus és a homofóbia sehogy sem nevezhetö normálisnak.

Egyébként abban egyetértünk, hogy a generációnk el van cseszve, mert megjelenhettek például a Bombagyárhoz hasonló körök.

Izlandon a Gay Pride családi szórakozásnak számít, a melegeknek regisztrálhatják magukat élettársként, etc. Érdekelne, hogy az izlandi társadalmat is betegnek tartod-e, ha igen, akkor ennek mik a tünetei.

Pdóra 2008.07.10. 02:30:07

szia !
nagyon jó volt a koncert ,sikerült az első sorból figyelnem az eseményeket .személyszerint ,nekem
a Kaffibarinn a legjöbb hely RVK ban ahol mindíg jól éreztem és remélem érzem is majd magam, hiába van mindíg tömegnyomor...
a blogot én is nagyon sajnálom !szinte a kezdetektől olvasgatom és nézegetem !:/

Snowqueen 2008.07.15. 17:59:56

Érdekes volt a te szemszögedből olvasni erről az országról.Remélem,hogy az írást folytatod-akár itt,akár egy másik blog formájában!

Jenei Gábor 2008.08.01. 08:46:06

Remélem nem érti félre senki, de a rasszizmus és a homofóbia nagyon is emberi tulajdonságok. Mondhatni normálisak. Mint ahogy minden emberben van néha írígység, rosszindulat, káröröm, keserűség ésatöbbi. Csak bizonyos körülmények ezen érzéseknek nem adnak jó táptalajt, mások meg igen. Például ha valaki elégedett az életével (Izlandon könnyebb elégedettnek lenni,mint Magyarországon) nem homofób, nem rasszista, nem írígy, egész más a perspektíva a különlegességek felé.
Szerintem a generációnk nincs elcseszve. Ezért jelenhetnek meg pl. ilyen blogok, mint ez :) Inkább a szüleinké van elcseszve (legalábbis itthon).

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.08.01. 12:43:32

Snowqueen: inditok majd egy személyes bolgot.

Gábor: Az idegenektöl (pl: borszin) való félelem evoluciosan kialakult emberi tulajdonság, ami egykor a túlelest szolgalta, viszont az eletkorulmenyeink tul gyorsan valtoztak ahhoz, hogy a genjeink is tartani tudtak volna vele a lepest, igy van rengeteg olyan hagyatekunk a multbol, amivel meg kell kuzdenunk. Vannak, akik elbuktak ezt a harcot (lasd: tetra), de azt oszinten hiszem, hogy osszesegeben a dolgaink jo iranyba haladnak.

Jenei Gábor 2008.08.08. 13:57:55

Trema! Köszönjük ezt a blogot, heti rendszerességgel látogattam. A képek, a bejegyzések témai, megfogalmazása, a videok, a hangulat, a kommentekre érkező rendszeres és meggondolt válaszok - minden nagyon bejött. És megerősödött bennem a vágy egy Izlandi körtúra iránt. Meg is valósítom.

józan' 2008.08.22. 17:30:58

"Lodovik Trema · izland.blog.hu 2008.07.09. 00:57:15
Érdekelne, hogy az izlandi társadalmat is betegnek tartod-e, ha igen, akkor ennek mik a tünetei."

Eltúlzott liberalizmus. Tünetei pl.: ha valaki buzi, azt emberi értéknek veszitek.

Egy 200 ezer fős szigeten ez persze tök jópofa, az viszont már más kérdés, hogy pl. egy egész földrészen mennyire hasznos a terméketlenség fétisizálása mondjuk az emberiség, mint faj szempontjából.
(DE igen, ez már a fétisizálás kategóriája)

Ed 2008.08.26. 04:10:23

józan': De mivel Izland nem az egész földrész, ezért ez a fajta liberalizmus sem fog ilyen mód elterjedni mindenhol. Vannak népek akik kezdetek óta hajlamosak szabadabban hozzáállni dolgokhoz, és lesznek olyanok is dögivel, akik inkább legyilkolnák a dekadens viselkedésű társaikat, minthogy elfogadják a tényt, hogy attól még ugyanúgy lesznek. Én nem tudom melyik a jobb, hogy a melegek miatt fog fogyni az emberiség vagy a háborúk miatt, de manapság könnyebb leköpni valakit mint kezet rázni vele. Ez pedig elég szomorú.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.08.28. 19:10:22

Józan!
1: az emberiség szempontjából jelenleg az egyetlen járható út a szaporodás visszafogása
2: még ha a homokosokat halállal is fenyegetik, akkor sem fognak másik neművel elmenni. Legfeljebb azonossal sem, ha nagyon félnek.
3: heterók közt is sok van, aki nem akar gyereket. Kényszerítsük szerinted őket és a homokosokat?

thomasson 2008.09.14. 20:50:34

Rövid történet. 20 éves vagyok, jelenleg egyetemista. Szeretnék kiköltözni Izlandra, egyelőre nem tudom, hogy 1 évre, vagy pedig véglegesen. Elég sok információt szereztem már a helyről, de messze nem eleget. Legfőként azt hiányolom, hogy olyan emberrel/emberekkel beszéljek a helyről, akik kinn éltek vagy jelenleg is kinn élnek. Ezért bárki, aki tudna segíteni, kérem írjon nekem egy e-mailt, a tamska2[kukac]gmail.com-ra Izland tárggyal. Így tudnék válasz e-mailben kérdezni.

Borsee 2008.10.01. 21:26:31

sya én mostanában kezdtem érdeklődni izland iránt, és ráakadtam a blogodra, ja igen, amúgy miért költözöl haza? és mit tanultál kinn? *ha tanultál* bocsi csak tényleg nem vágom:D
süti beállítások módosítása