From Iceland with Love

Egy Izlandon élő magyar testvérpár blogja mindenről, ami Izland: Életmód, látványosságok, kultúra, emberek, gazdaság... és persze a sorsunk itt és Izland sorsa a világban.

Stykkishólmur Live

Időjárás - Reykjavík

Kapcsolat

t.lodovik(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • Erzsébet Czebe Tóth: Gondolom csodálkoznának Izlandon, ha megkóstolnák az igazi napon érett paradicsomot. Elhiszem, hog... (2017.01.25. 21:36) Mit esznek Izlandon?
  • Ferenc Pósa: Sziasztok látom régi az utolsó bejedzés de hátha.44éves vagyok b,c,d,kategóriás jogsival az összes... (2016.04.30. 11:12) Kérdések és Válaszok I.
  • Julos: Üdv! Tudom, hogy régen nem volt mozgás az oldalon, de azért lenne egy kérdésem, remélem valaki vál... (2012.11.26. 18:39) Tanulj Izlandiul! - Otthon
  • Marci22: Sziasztok! Lenne pár kérdésem. Elsőre lehet hogy kicsit merésznek tűnik az ötlet,de jövő nyáron sz... (2012.08.07. 02:16) Kérdések és Válaszok I.
  • Talon Karrde: Helló, A blogotk egy kincsesbánya, gratulálok. Egy kérdésem lenne: vilaghelyzete.blogspot.ro/2012... (2012.07.28. 05:19) Ez van
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Erzsébet Czebe Tóth: Gondolom csodálkoznának Izlandon, ha megkóstolnák az igazi napon érett paradicsomot. Elhiszem, hog... (2017.01.25. 21:36) Mit esznek Izlandon?
  • Ferenc Pósa: Sziasztok látom régi az utolsó bejedzés de hátha.44éves vagyok b,c,d,kategóriás jogsival az összes... (2016.04.30. 11:12) Kérdések és Válaszok I.
  • Julos: Üdv! Tudom, hogy régen nem volt mozgás az oldalon, de azért lenne egy kérdésem, remélem valaki vál... (2012.11.26. 18:39) Tanulj Izlandiul! - Otthon
  • Talon Karrde: Helló, A blogotk egy kincsesbánya, gratulálok. Egy kérdésem lenne: vilaghelyzete.blogspot.ro/2012... (2012.07.28. 05:19) Ez van

RSS + Stat



website counter

Locations of visitors to this page



A "válság" testközelböl...

2008.10.15. 08:00 Evita.is

Azért használok idézöjelet, mert én egy kicsit túlzásnak érzem az Izlandról megjelent híreket. Tény, hogy napjainkban komoly gazdasági gondokkal küzd az ország, de azért az, hogy az emberek megrohanják a boltokat stb...ezt így semmiképp sem mondanám.

/Másfelöl személyes véleményem es tapasztalatom alapján azt kell, hogy mondjam, hogy még így is sokkal jobb a helyzet itt, mint bármikor is volt Magyarországon.../

Elsö és egyben legmegdöbbentöbb élményem 5 napja történt velem, amikor bementem Izland egyik legnagyobb bankjába és át szerettem volna váltani egy bizonyos összeget a bankkártyámról svéd koronára, mivel a testvérem épp Svédországba készült. Aztán közölték velem, hogy az nem úgy van, hogy én annyi pénzt váltok át amennyit szeretnék/amennyire szükségem van, hanem van egy LIMIT (!!), aminél többet nem lehet levenni a kártyáról...(a limit: 50 000 korona /80 ezer forint/ és ma is érvényben van)  Nah ez volt az a pillanat, amikor ráeszméltem, hogy itt tényleg valami komoly dolog történik.. Aztan a bankból kifelé menet észrevettem, hogy egy biztonsagi ör áll az ajtó mellett, ami itt Izlandon nem szokás.  Az örök soha nem szoktak találkozni az ügyfelekkel, mert egy belsö irodában ülnek kamerákat figyelve.

Ráadásul mostanában már szinte senkit sem lehet látni a bankokban, kizárólag csak egy-két „szerencsés“ dolgozót...A legtöbb banki alkalmazott manapság azon aggodik, hogy egyaltalán lesz-e állása másnap, meg fogja-e kapni a fizeteset. A Lansbankinn-ból például  550 dolgozót bocsájtottak el az elmúlt napokban, ami itt Izlandon példa nélküli. A nyár elején még 850 regisztrált munkanélküli volt Reykjavíkban és ez az érték csak a múlt pénteken duplájára ugrott.

A rossz gazdasági helyzet az üzletek tulajdonosainak sem kedvez..Pont ma sétaltam végig a bevásárlóutcán (Laugavegur) es néhány üzlet, fökent ruha – és cipöüzlet zárt be a napokban és rengeteg a kiadó helység.

Az élelmiszerek 15-20%-ot drágultak tavasz óta folyamatosan, habár eddig sem voltak olcsóak. De azért egy izlandi fizetéshez viszonyítva ez még mindig nem okoz akkora problémát...Azt pedig határozottan túlzásnak tartom, hogy az emberek megrohanták a boltokat! Az igaz, hogy például az indexen is említett Bónus üzletláncnak vannak hianyzó termékei, de nem az alapvetö élelmiszerekröl van itt szó. De még mindig van pár másik áruházlánc, ahol hozzá lehet jutni a szóban forgó termékekhez, csak jóval drágábban. A Bónus egyébkent a legolcsóbb üzletlánc Izlandon, olyasmi, mint Magyarországon a Tesco. Ami viszont igaz, hogy teljesen feltöltötték a boltok polcait. Sokkal többet pakoltak ki a termékekböl, mint amennyit általában szoktak..halomban álltak a wc papir gurigák stb...

Amit meg fontosnak tartok megemlíteni, hogy nagy kár érte az itteni sportéletet is, mert nagyon sok futball klubnak például a különbözö bankok voltak a szponzoraik, és mivel most visszaléptek a támogatástól pénz híjan, ezért nagyon sok klub bajba kerult..a legtöbb külföldröl szerzödtetett játékost kellett hazaküldeni,mert nem tudták öket tovább fizetni.

Az egyik munkahelyemen, egy DVD kölcsönzöben, ahol nap, mint nap talákozom  emberekkel, saját börömön tapasztalom, hogy ezekben a napokban sokkal frusztráltabbak, türelmetlenebbek, stresszesebbek  az izlandiak, sokkal jobban meggondolják, hogy mire költsenek. Emellett a valság folyamatos beszédtéma az emberek között. Nincs olyan párbeszéd, ahol ne kerülne szóba, hogy mi törtenik épp Izlandon. Azt figyeltem meg, hogy az emberek nagyon bizakodóak a jövöt illetöen (megjegyzem, hogy mindig is nagyon poztívan álltak/állnak mindenhez)... Pánikhangulatról szó sincs. Mindenki igyekszik tenni a dolgát és bíznak a javulásban.

Ezt bizonyítja egy napokban megjelent újságcikk részlete is, miszerint lehet, hogy a gazdasági helyzetünk csapnivaló a jelenben, de akármi is törtenjék, egy szép országunk  /“awsome country“/ mindig lesz!:)

u.i. : A bemutatkozás most elmaradt, de mielöbb pótolom! Evita

------------------------------------

És hogy mennyire is awesome ez az ország:


118 komment · 1 trackback

Címkék: fotó szubjektív eyecandy

A bejegyzés trackback címe:

https://izlandvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr85714657

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - polgári underground 2008.10.16. 08:55:20

Az izlandi válság és Gas Man Rebesgetik (és persze cáfolják), hogy Izland után hazánk lehet a következő ország, aki kiemelten megszívja a nemzetközi pénzügyi válságot. A remélhetőleg túlzó aggodalom ellenére érdemes egy gyors pillantást vetnünk arra,…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamas 2008.10.16. 12:49:55

csak szeretnek elebe menni a hozza nem erto pletykaknak (meita, meg meg egyparan). magyarorszag gazdasagi helyzete teljesen mas, mint izland, plane a banki felepitese (a magyar sokkal stabilabb).
eppen ezert NEM varhato olyan kaosz, olyan bankbezarasok, stb., mint izlandban.
nyugi!

az, h a bonus mennyire olcso, vagy nem olcso uzlet, igazabol tokmindegy, a lenyeg az, h mennyire nepszeru, vagy forgalmas hely. ha az (mint ahogy Te mondtad, a tesco otthon), akkor azert szerintem ez inkabb utal panik (vagy nevezd akar panik elleni) hangulatra, nem?

a hdr kepeket, en sem ertem - gazdasagrol szolo cikk vegere...?

lavode 2008.10.16. 12:49:57

Ezek nem is fényképek, hanem tájkép generátorral készültek, láttam már ilyet..:)

Fx 2008.10.16. 12:52:39

A harmadik kép szerintem valódi felvétel. A többi erősen hordozza a renderelés kivetnivalóit. Bár valóban lehet, hogy csak valami fotómanipulátorral dolgozták fel és eredetileg eredeti volt :)

Tamas 2008.10.16. 12:54:23

nezzetek utanna:
en.wikipedia.org/wiki/High_dynamic_range_imaging

ilyen technikaval egy lada szemetrol is olyan kepeket lehet csinalni, hogy beszarsz :)

lavode 2008.10.16. 12:54:40

Micsoda ? Hogy nem volt pénzkorlátozás, ja 3 évre volt 500 dollár vagy valami ilyesmi..
Meg hogy káosz van ? Én inkább az ott élőknek hiszek mint a barom újságíróknak. Mo. is a negatív "reklámnak" köszönhetően van ez a nagy eladási hullám. Aki már életében találkozott újságíróval az tudja hogy milyen barmok..

Vawel 2008.10.16. 12:58:27

Igen, ez ennek a szép országnak a problémája: gyönyörű vidék, de egy deka élelmiszert nem tudnak rajta megtermelni, ezért mindent importálni kell, amihez ugye lehinkább euro vagy dollár kell, ami ugye a nemzeti valuta zuhanórepülésében egyre drágább...
A nagy különbség, hogy ha Mo-on nem rombolnák tudatosan és szisztematikusan a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, akkor Mo. önellátó lehetne alapvető élelmiszerekből, és nem kellene a világ legkülönbözőbb pontjairól szemetet importálni élelmiszer címszó alatt.

Andie 2008.10.16. 13:01:24

Minden bankkártyának van egy limitje, amit 1 ATM-böl / 1 napon / 1x-i fizetéskor fel lehet használni. Ez itthon 100.000 ft. Ha nem módosíttatod meg a limitet, ennyit ad ki egy nap az ATM. Ez miattunk is van. Tehát ez még nem jelenti önmagában azt, hogy bajban van a bank.

A képeket meg már annyian fikázták, hogy én már nem teszem. Viszont tényleg szeretnék látni valódi képeket a szigetről, mert érdekel. Asszem a Natgeon van egy kis spot, vadlovakról (faszi szereti fotózni őket), az úgy emléxem Izlandon készült. Borús, szürke, ködpárás, hideg az egész. De igy is lehet gyönyörü, ha valaki szereti.

Tamas 2008.10.16. 13:01:31

Ments Isten, hogy az ujsagirokat tamogassam itt, mert tudom milyenek.
De ugy, h bankban dolgozom sokat hallok Izlandrol (plane, h izlandi bankokkal is dolgozunk), es ha nem is olyan Panik van, mint volt hajdanaban Mo-n a hires hiperinflacio idejeben (persze, h nincs olyan), es persze, hogy nincs olyan panik, hogy verekednenek most egy liter tejert az emberek, azert a banki piacon igenis panik hangulat van. Vagy nevezd krizisnek, most ebbol a szempontbol teljesen mindegy.

Tamas 2008.10.16. 13:04:32

Andie: szerinetm nem kartyarol vett ki, hanem a szamlajarol, amin, ha szemelyesen vagy ott tobbnyire nincs limit.
Pl. ha egy nap egy uj latopot vennel, vagy kocsi onresz, vagy ilyesmi, akkor akar tobbezer eurot is ki kell venned. Ekkor nem lep eletbe (eszszeruen) a debit/credit limited!

Vawel: a mezogazdasagos kommentre csak annyit, hogy Nalad a pont!

pimpilimpi 2008.10.16. 13:05:08

hát a riogatás bizti igaz, mert most készülök átváltani rossz konstrukciójú chf hitelemet egy jobb, de szintén chf alapú hitelre. Több banktól is kaptam ajánlatot, és mindenki azt mondta, hogy (ez a tegnapi napon volt) nem gond a chf alapú hitel...

Barnaf*s 2008.10.16. 13:08:06

A Barnaf*s Izland egyik vízesésének neve... :-)

Hát ez a sokkal különb dolog ott mint itthon MO-n egy kicsit demagóg! Az igaz, hogy rengeteg szépség látható ott, de igazi piaci rendszer pl. sosem volt, az állam, amolyan kommunista módon beavatkozott a dolgokba. Minden nagyon drága, és minden turistát levettek a helyiek, amennyire csak tudtak, mondván ugysem jön ide többet... Ha ez most egy válságba torkollt, akkor el tudom képzelni, mi lehet ott!

blackshirt 2008.10.16. 13:08:56

Jó, rendben manipulálták a képeket, bár az tény, hogy ezeket nem igazán kell manipulálni, a táj amúgy is 'awesome'. Egyébként kiváncsi lennék mekkora az infláció jelenleg, mert egyszer megnézném az országot, és most elvileg a mi pénzünkért igen sok mindent lehet ott kapni...

Katrin 2008.10.16. 13:09:02

Tamásnak üzenem, hogy nézze meg Izlandot, akkor más lesz majd a véleménye.

Tamas 2008.10.16. 13:15:18

Katrin: nem leszoltam, plane nem az orszagot, csak szerintem nem ehez a cikkhez valoak ezek a kepek.
Nagymamam volt talan ket eve, es nagyon tetszett neki. En is szivesen megneznem, meg sosem voltam, es biztos elveznem.
Udv, T

magichoose (törölt) 2008.10.16. 13:21:48

Szerintem az egész "válság" csak humbug és csak arra jó, hogy újrarendezze az erőviszonyokat. Kizártnak tartom hogy a pénzügyi szereplők ne biztosítsák be magukat ezer módon ez ellen.

Izland már két-három-négy éve is bajban volt - az állam generálta a gazdasági csodát, ami egy idő után befulladt és beborult egy nagy bank. Azóta csak árnyékharcolnak az izlandiak.

Kazohin 2008.10.16. 13:35:11

Nem 500 Lavode drága, hanem 27, majd ezt megemelték 50-re :)

Attila 2008.10.16. 13:36:05

"egy szép országunk mindig lesz" Kiveve ha beteszik a labukat az oroszok, amire most jo az esely...

Leni 2008.10.16. 13:41:36

még kép... please ha az idő és az energia engedi.

Aggie · http://www.icelandic-agi.gportal.hu 2008.10.16. 13:41:42

Ha izlandi koronát akarunk kivenni, akkor nincs semmilyen limit.
Mi éppenségel swéd koronát váltottunk, és nem válthattunk többet 3000 svéd koronánál.
Félreérthetöen lett megfogalmazva.
Csak a valuta átváltásnál van limit.

Lehet, h a hdr képeket tényleg nem kellett volna eröltetni, de mindenki elhiheti, h Izland photomanipuláció nélkül is szép.

''/Másfelöl személyes véleményem es tapasztalatom alapján azt kell, hogy mondjam, hogy még így is sokkal jobb a helyzet itt, mint bármikor is volt Magyarországon.../''
lehet, h a bankokra ez nem igaz, de a lakosság hozzáállására igen. nem akarok senkit se magamra haragítani, ezért többet nem is mondok erröl

Ed 2008.10.16. 13:49:19

A pénzügyi és egyéb válságok nem tartanak örökké. Egy ideig meg kell húzni a nadrágszíjjat, az ember vérnyomása magasabb lesz az átlagosnál, és kevesebb felesleges holmit tud felhalmozni maga köré, de aztán az ember mindig kitalál valamit, mert hosszasan nem bírja elviselni ha nem megy jól a sora.

Andie 2008.10.16. 13:49:36

Aha, félreértettem akkor. Nyilván személyesen annyit veszel ki, amennyit a számlád elbir, illetve X összeg felett szokták kérni, hogy szólj oda előtte. De jelenesetben akkor nem ez volt, vili.

Aggie, egy blogon, fórumon mindig lesz(nek) aki(ke)t magadra haragitasz, csinálhatsz Te bármit. Egy csomó embernek az a baja, hogy van rajtad sapka, a másik felének, meg hogy nincs :) előre szólok, ne vedd magadra sose. A képeidet is leszóltuk itt páran, de ennyi, ezért nem haragszunk rád, és főleg ne vedd magadra :)
Irj nyugodtan az országról, és sokat, mert ha irigyek is vagyunk páran, azért érdekel minket. Én tényleg várok néhány valós képet is, mindenféle manipula nélkül. (tudom, keressek googlén)
Nameg ha majd lesz idöd, egy bemutatkozást azért magatokról, mit csináltok, milyen az élet ott, milyen az idő, egyáltalán, hogyan képzeljük el ezt Sziget nevü szigetet :)
(a fotó meg fotó, nem photo) :P

Andie 2008.10.16. 13:50:46

Basszus, most nézem, hogy ez nem egy új blog. Kicsit körbenézhettem volna, mielőtt beszólok, sorry :)
Na megyek, elolvasom a kérdéseimre a válaszokat :)

passenger 2008.10.16. 14:00:31

Az én fiam is Izlandon él február óta, és ő sem érzékeli, hogy akkora pánik lenne. A boltok megrohanásáról tőlem értesült.
Az ország pedig tényleg gyönyörű, manipulált képek nélkül is.

Budai Zöld 2008.10.16. 14:05:59

Mo-ról úgy képzeljük a sokkal jobb helyzetet, hogy többen engedhetik meg maguknak, hogy a fekete bömbijükkel a villamossinen elözzék a dugót + még többet lehet plazázni svejcifranos hitelböl. Amikor Izlandnak nagyon jól ment, akkor sem fetrengtek az anyagi jólétben. És valszeg majd a válság legmélyén sem lesz a stresszint akkora, mint nálunk egy sima hétköznap délután. Lehet, hogy ezt jelenti a "még mindig sokkal jobb".
Ja és Stykkishólmur rulez.

int10h 2008.10.16. 14:09:23

Nem vágom.
Ha az izlandi korona árfolyama a főbb valutákkal szemben (dollár, euró) harmadára csökkent, akkor a kizárólag importból származó termékek (pl. banán) árának háromszorosára kellett volna - vagy kell rövid távon - emelkednie, nem? Miért nem? Ezt magyarázza el nekem valaki.

Tamas 2008.10.16. 14:20:06

int10h: szerintem csak ido kerdese. emelkednie meg muszaly lesz neki.

Evita.is 2008.10.16. 14:21:12

Szeretnem nagyon röviden kifejteni, hogy mire is ertettem "az Izlandon meg igy is sokkal jobb, mint Magyarorszagon barmikor is volt.." mondatomat. Egyreszt ez az en velemenyem, ahogy en eltem meg az magyarorszagi helyzetet es az ittenit. Az teny, hogy a banki/gazdasagi helyzet most nem jobb es nem celom Izland fenyezese, Magyarorszag leszólasa. En is ott éltem! /Nagyon sokaig ragaszkodtam az orszaghoz, eszem agaban sem volt kiköltözni./ De az a helyet, hogy aztan megtapasztaltam egy-ket dolgot itt es utana mar egyszeruen elkepzelhetetlennek tartottam a visszaköltözest. Magyarorszagon is dolgoztam, itt is dolgozom. A kulönbseg: megbecsulnek, barmit is csinalsz! es mellesleg megfizetnek! Meg igy is, h a korona zuhan es dragulnak az elelmiszerek, meg igy is gond nelkul (!!!) meg tudod öket vasarolni. Nem kell szamolgatni...ebben a helyzetben is kenyelmesen meg lehet elni, de mindenesetre sokkal kenyelmesebben mint otthon! Termeszetesen ez nem mindenkire igaz, de a "kisemberekre" mindenkepp! Mert a felsöreteg most is jol el, a szegeny pedig meg mindig szegeny...(es ezekivul meg rengeteg tenyezö van, amit felsorolhatnek, talan meg is teszem kesöbb bejegyzes formajaban:)

papamaci1 2008.10.16. 14:21:58

Az a tény hogy a magyar hitelfelvevők valutában adósodtak el és nem forintban (mert némileg olcsóbbnak tűnt) csupán a magyar proli végtelen hülyeségét bizonyítja....azt hitték hogy a forint JAVULHAT a valutákhoz képest...... a barmok....

papamaci1 2008.10.16. 14:27:11

Én szivesebben születtem volna vikingnek, mint magyarnak......pech....
Nem ők a koszos ázsiai hordák, noha őseik pont úgy végigrabolták Európát mint a magyarok, vagy az arabok...

papamaci1 2008.10.16. 14:27:17

Én szivesebben születtem volna vikingnek, mint magyarnak......pech....
Nem ők a koszos ázsiai hordák, noha őseik pont úgy végigrabolták Európát mint a magyarok, vagy az arabok...

Fletchett 2008.10.16. 14:34:47

En Angliaban elek par eve es en meg fogom erezni azt ami Izlandon tortenik, ugyanis az itteni onkormanyzatok, alapitvanyok egy jelentos resze Izlandi bankokban tartotta a penzet a magas kamatok miatt.

Az Izlandi kormany most bejelentette, hogy sajnos nem all modjukban azt par szaz millio fontot visszafizetni, szoval elveszett...

Nyilvan le fog itt is ez csapodni egy ido utan, remelem a kormany megteszi majd a megfelelo jogi lepeseket, hogy a penzt visszaszerezzek.

Valoban awesome egy orszag Izland.

F*cking awesome...

Budai Zöld 2008.10.16. 14:47:07

papamaci1
Azért azt szögezzük le, hogy Izlandon az elmúlt 1100 évben sose volt kolbászból a kerítés. 30 éve nem hiszem, hogy jobban éltek nálunk, és 50-100 éve konkrétan nyomorogtak hozzánk képest. Viszont náluk 1100 éve erény a kezdeményezökészség, a személyes önrendelkezés, a tanultság, az olvasottság és a kulturáltság - a teljes népességben, és nem annak egy elhanyagolható töredékében.
Na ezért fogják kivakarni magukat a válságból, és átvészelni hal-birka diétán. És közben legyártanak majd azért pár nemzetközi szinten jelentös filmet, lemezt, könyvet. Mind a háromszázezren.

vagvoba 2008.10.16. 15:06:00

Lehet, hogy a DVD kolcsonzobol nem latszik a valsag, de bizony az ott van. Csak lehangolaskent hadd emlitsek meg nehany tenyt:

* Az izlandi korona elvesztette konvertibilitasat. Amint a boltok kifogynak a kulfoldi arucikkekbol, majd emlekezni fogsz a regi szep magyar idokre, mikor a valutakeret miatt a nagyival mentel Becsbe videot vasarolni...
* A kulkereskedelem teljesen leallt. A koronaval mar nem is kereskednek kulfoldon, tehat csak az orszagon belul tudod hasznalni, amig meg a raktarakban vannak kulfoldi aruk.
* Az inflacio varhatoan 100% fole fog menni, ami megintcsak a regi szep magyar idokre emlekeztet...
* Az orszag joletet korabban a bankrendszer altal fizetett adok biztositottak es nem az ipar. Amolyan Kajman-szigetek modjara. Mivel a bankok gyakorlatilag csodbementek, az allam csodkozelbe kerult. Ez hamarosan a videotekaba is leszivarog majd.
* A halaszat csupan a GDP 7%-at adja, igy ne vard, hogy a halak mentik ki az orszagot a valsagbol.

dadiboi 2008.10.16. 15:06:14

Papamaci1
Az ilyen áruló beszólásod után én is sajnálom, hogy honfitársam vagy.Menjél a vikingekhez akkor és legyél viking...Nem akartam lehúzó lenni, de az ilyen emberektől felfordul a gyomrom.

kallai 2008.10.16. 15:20:21

Csak az az érdekes, hogy egy-két éve még Izland volt a "bezzegország", ami észvesztő módon turbózta magát a spekulatív tőkével és agresszíven nyomult a befektetéseivel. No ez most hirtelen lenullázódott. Annyira, hogy az országnak semmi pénze nem maradt. Kiváncsi vagyok, hogy az orosz és egyéb "segélyekből" meddig finanszírozható egy ilyen nyitott gazdaság importja. No és ha teljesen leáll az import, az ott az éhhalált jelenti. Mi meg majd küldhetjük az élelmiszersegélyeket. Tanácsom: munkával (termeléssel) és nem spekulációval kell(ene) pénzt keresni!!!

hatja 2008.10.16. 15:31:15

dadiboi 2008.10.16. 15:06:14
Papamaci1
Az ilyen áruló beszólásod után én is sajnálom, hogy honfitársam vagy.

Az ilyen idióta beszólásod után én is sajnálom, hogy honfitársam vagy.

snotra 2008.10.16. 15:34:57

Szeretem ezt az országot.Életem egyik legjobb 10 napját töltöttem el. Ha hiszitek,ha nem a képek valódiak. A természet gyönyörű az emberek kedvesek. A lovak... már nekem is van 7 belőle itthon.Mindenkinek csak ajánlani tudom, ha lehetősége van rá menjen és nézze meg.
Papamacinak teljesen igaza van!Biztos hamarab kilábalnak a gazdasági káoszból/válságból, mint mi, mert ott "divat" gondolkodni!!

pitaa 2008.10.16. 15:35:38

a giccses hdr még a legszebb tájakat is tönkre tudja tenni.

is 2008.10.16. 15:44:00

@lavode: a forint nem volt konvertibilis. valutakorlátozás volt. de Izlandon most a helyi pénzt korlátozzák, és az nem volt. ne keverd a kettőt.

is 2008.10.16. 15:49:54

ja, bocs, mot látom Aggie kommentjét. hát akkor egy szinten vagytok a szocialista Mo-gal. az izlandi korona nem konvertibilis. és a tőkehalon kívül nincs nagyon, amit eladjon Izland. a turizmus nem tudom, mennyire fogja megsínyleni, de tartok attól, hoyg nagyon.

de most őszintén (és én már fél éve is megkérdeztem a közgazdász párom): egy ország, egymilliónál kevesebb emberrel, mindentől baszott távol, mezőgazdaság nélkül, egyetlen iparággal, 3 gejzírre épülő turizmussal mi a fenéből olyan gazdag? és a párom azt mondta, hát hogy az egy második Svájc, a bankrendszere fossa pénzt. na most a hitelválságban nem fossa. ötven éve Izland egy szegény halásztársadalom volt. most is az lesz. ez a valódi gazdasága ott, a távoli, hideg szigeten. mint az alaszkai inuit halászok.

Thor 2008.10.16. 16:41:08

Mi most megyünk 23.-án pár napra .
Izgultunk milyen a helyzet. De több helyről hallottam , hogy egy kicsit túlzó a magyar média tolmácsolása.
A táj gondolom nem inflálódik :) A gleccsert sem érdekli rövidtávon az infláció .A tiszta levegőt sem érdekli a GDP hiánya .
Megyünk :))))

Guest 2008.10.16. 16:56:11

Ez egy kicsit ellentmond a posztoló véleményének:

Izland vs Economy:
news.bbc.co.uk/2/hi/talking_point/7655309.stm

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.10.16. 19:21:30

Basszus, a bejegyzések publikálásánál kéne egy gomb, amivel le lehetne tiltani, hogy kitegyenek az indexre, mert egyböl elkezd kommentelni a sok önjelölt gazdasági szakember és izland szakértö. :/

Ami miatt Izland hosszabb távon nincs veszélyben, az a kultúrájából fakadó versenyképessége és a produktivitása. Magyarországon azt a mentalitás [köszönhetöen a kádár rendszernek] még csak közelröl semi ismerik, ami Izlandon 30 év alatt európa aljáról a tetejére repitette. Mert nem volt olaj kéremszépen, ledolgozták a heti 55-60 órájukat és befizették a 35%os SZJA-t.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.10.16. 20:52:37

Menj át másik blogszerverre, akkor nem leszel címlapon :-) bár nem rossz funkció az; én úgy találtam ide jó régen, hogy egy másik blog kint volt főoldalon (azt is olvasom azóta), te meg ott kommenteltél.

fritz kraft · http://kraft.blog.hu/ 2008.10.17. 09:47:42

"Aki már életében találkozott újságíróval az tudja hogy milyen barmok"

lavoda, ides fiam, firkászok nélkül szart se tudnál a világ történéseiről.

Mikkelína 2008.10.17. 20:47:03

Megélénkült a forgalom, mióta bekerült a hirekbe Izland, azelőtt meg azt se tudta az emberek fele h eszik-e vagy isszák Izlandot...

zsombor 2008.10.18. 23:44:26

En imadom Izlandot es akkor is elnek ott ha rosszabb lenne az elet sokkal mint most!Itt Angliaban meg botrany van.Meg varosom Stamford onkormanyzatanak is van penze Izlandi bankban!Ezt az iskolam Igazgatojatol halottam.Azt is mondta hogy jovore emelkedik a Tax.Nekem pl otthon 2 eve 45% volt!Most itt 7% es negyszer tobbet keresek.Ha valaszthatnak hogy azonos penzugyi viszonyok melett hol eljek en bizony Izlandot valasztanam..A Halat meg nagyon szeretem :)

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.10.19. 19:32:25

Ne írj ilyet, amig nem jártál ott. -_-

Wacker 2008.10.20. 01:13:09

Én is elég régóta dolgozom izlandon. két kolléga héten megy haza válság miatt. Én se férek hozzá pénzemhez... nem tudok haza utalni pénzt csaladnak, autó részlet...stb. szal én se vagyok nyugodz de reménykedem. egy éve itt királyság volt. jól lehetett keresni. ma már nem igazán szal senki ne irigykedjen... sőt itt már kajak tél van...
üdv kelet izlandról:
Wacker

icelanderwill 2008.10.20. 12:26:46

A helyzet az én meglátásom szerint, munka és gazdaság oldalról:

A Landsbanki, az egyik legnagyobb bank ügyfelünk /volt/, ügyviteli és Business Intelligence rendszert szállítottunk nekik. Az államosítás után a belső management úgy döntött, egy darabig szüneteltetik a kiadásaikat és a mindannpos életükhöz elengedhetetlen informatikai rendszertanácsadáson is eret vágtak. Képzelem hogy mi lehet a helyzet az alkalmazottakkal...

Sok helyi vállalat itteni befektetőkkel, úgymint az Office Depot-hoz hasonló itteni irodaszerekkel foglalkozó cég anyagilag nincs túl erős helyzetbem, kiadásaikat jelentősen csökkentették IT téren.

Egyedül a nemzetközi cégek fizetőképesek, de az ő kezük is meg van kötve, mert a bankok katasztrofális árfolyamon váltják a koronát valutáral és vica versa, így a pénzforgalomkiesés miatt ők se nagyon hajlandóak izlandi számlákra utalni. Egyedüli megoldás, hogy a cégünk külföldön vezeti a számláit és a könyvelés áttér Eurora.

Rengeteg más nemzetközi érdekeltségekkel rendelkező vállalat hasonlóan fog tenni hozzánk, ami forgalomkiesést jelent Izlandnak, vagyis az egy főre jutó GDP sokat fog romlani az előzetes elvárásokhoz képest a következő kimutatásban. Ezt érzem is a zsebemen, nagyjából 40%-al ér kevesebbet ma az itteni megtakarított pénzem, mint év elején.

Hogy ne csak negatív dolgokat írjak, az életszínvonal, az emberek általános elégedettsége, kedve mit sem változott. A szórakozóhelyek, pubok ugyanúgy televannak, a bevásárlóutcán hétvégente a mostmár hűvösebb (0-5 fok) időjárás ellenére is rengeteg fiatal van kint. Csak annyi változott, hogy jobban meggondolják, mire költenek. Nem lesz minden ötödik autó Range Rover :-]

Egyik itteni lengyel kollega panaszkodik hogy rengetegen hazamentek tőlük, itt ugyanis ők számítanak a legnagyobb "kisebbségnek" és sok olyan munkát elvállalnak, amit az izlandiak lepasszolnak (gyk. ahol dolgozni is kell). A megnövekedett munkanélküliség szerintem csak átmeneti, ők könnyen be fogják tölteni az üresen maradt posztokat, amint újra lábra áll a gazdaság.

Rengeteg szép emlékkel gazdagodtam itt, sok jó bulit láttam, megismerhettem milyen az ha egy nemzet önzetlen, meseszép vidékeket láttam, de lassan elérkezettnek látom az időt, hogy tovább álljak. Talán Svédország, vagy Hollandia lesz a következő uticél :)

icelanderwill 2008.10.20. 13:10:50

"Bezzegország"-ról pedig annyit nem ártana tudni, hogy itt ha valaki például 16:30 előtt úgy dönt hogy hazamegy, a többiek furán néznek rá és megkérdezik, hogy "Are you working half day today?", vagyis hogy ma csak fél napot dolgozol?

Itt mindenki BECSÜLETESEN dolgozik, nem várja el hogy a túlórát kifizessék neki mert még az átlagfizetésekből is kényelmesen meg lehet élni. Fizetik az adót, a dolgozók sokszor betesznek a fizetésükből egy közös kalapba amit utána "céges" rendezvényeken elbuliznak, elvernek. Így volt lehetőségem gleccseren száguldozni hómobillal, elmenni agyaggalamb-lövészetre, Oktoberfestet tartani, Izland gyönyörű tájain quadozni és még ezer más olyan dolgot, amire otthon egy menőnek számító állás mellett sem lenne SOHA lehetőségem.

Szellemi termékeik és szolgáltatásaik (zene, irodalom, informatika, kultúra, befektetések, üzleti tanácsadás), amelyet nem maguknak hanem a világnak termelnek olyannyira eladható, hogy a legnagyobb multinacionális cégek kapva kapnak a lehetőségen, hogy ittenieket alkalmazzanak, zenészeket és írókat szerződtessenek.

Bűnözés szinte egyáltalán nem létezik, még csak hírből se hallottak olyan mentalitásról, ami többek között otthon teljesen elfogadott, miszerint dögöljön meg a szomszéd tehene is.

Meggyőződésem, hogy az itteniek pozitív, nyitott gondolkodásmódja, manipulatív médiától való mentessége, nemzetközi viszonyokra jó rálátással rendelkező általános műveltsége és találékonysága együtt elég ahhoz, hogy helyre tegyék az országot. Sokan ezt elintézik egy legyintással, hogy "mennyire naív". Meglátjuk mit hoz a jövő ;)

Dienes Laszlo 2008.10.20. 21:13:27

icelnderwill-nek szeriten nagyon is igaza van!!!

annapanna 2008.10.22. 18:17:26

Jobb volt, amíg csak azok írtak ide, akik szeretik Izlandot, és tudnak is róla valamit, vagy szeretnének tudni és ezért látogatták a blogot. De azzal, hogy Izland bekerült a hírekbe, most mindenki szakértőnek hiszi magát hirtelen. Én nem hiszem, hogy valakinek, aki most kereste ki a térképen, hogy hol van Izland, ki kéne oktatnia azokat, akik évek óta ott élnek...ennnyi

Mikkelína 2008.10.22. 22:00:24

osztom Annapanna véleményét :)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.10.23. 11:22:34

icelanderwill:
"Itt mindenki BECSÜLETESEN dolgozik, nem várja el hogy a túlórát kifizessék neki"
Ez hogy függ össze a becsülettel? Épp a munkaadó becsületén múlna, hogy igenis fizesse ki a túlórát az utolsó másodpercig, vagy másik napon engedje el az embert annyival előbb.

Katrin 2008.10.23. 15:45:14

Nem éltél itt bm613, nem tudod, hogy én mennyit keresek és a plussz órákért milyen juttatásokat kapok. Pl. fizetik a családom repülöjegyét Magyarországra.
Az erkölcsi elismerésröl még nem is szóltam, amit odahaza nem ismernek.
22 évig dolgoztam a versenysportban otthon, miután arra kényszerültem, hogy három gyermmekemmel elhagyjam az országot. Nem volt könnyü...
Három éve élek Reykjavíkban.
Minket is érintett a válság, és hazudnék, ha azt mondanám minden rendben van az izlandi gazdasággal.
Ennek ellenére a gyerekeimet tudom támogatni, a legkisebb lányom külföldi versenyeit ki tudom fizetni
ma is, az igaz, hogy a lekötött pénzünk, mivel koronában van, már kevesebbet ér, de tudunk félre tenni.
Arra szeretnék mindenkit kérni,aki Izland ellenes, elöször tapasztalja meg az itteni viszonyokat, azután szóljon bármihez is hozzá.
Köszönöm elöre is!

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.10.23. 21:48:56

Nem tudom, feltűnt-e, de amit írsz, az icelanderwillnek szól, nem nekem. Én csak reagáltam a tőle olvasott információnak egy apró részére, ami nekem nem volt szimpatikus.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.10.24. 11:07:14

bm613: Icelanerwill érvelésében ott tényleg van egy logikai hiba, de minden másban teljesen igaza van és azzal sem vitatkozhatsz, hogy a magyar társadalom 90%-a azért küzd, hogy minél kevesebb munka után minél többet vegyen ki a közösböl. Betenni senki nem akar és mindenki fel tud hozni néhány érvet, hogy miért nem. [Ha nem lenne ilyen magas a törlesztörészlet, be lennék jelentve és nem feketézés mellett venném fel a segélyt/etc.]

Izlandon nem kérdés, hogy dolgozol [sok esetben 2-3 helyen] és azt keményen és tisztességesen csinálod. Ez az a különbség ami miatt lehet akármekkora most a válság, Izland vissza fog mászni a csúcsra, ahogy egyszer már - pont emiatt a mentalitás miatt - megtette. Magyarországon meg majd akkor is a 14. havi nyugdíjért meg a magasabb minimálbérért fognak hisztizni. Kökemény munka nélkül nem lehet elörébb jutni és a magyarok többsége ezzel nincs tisztában. [Csúsztatnék, ha azt mondanám, hogy ez az egész társadalomra igaz, mert ott van az az 1 millió netto befizetö, akik 60% körül dolgozak heti 55 órákat a kisvállalkuzásokban, a multiknál, etc] és az ö pénzüknön élösködnek a többiek. [Tény, h vannak rászorulók, de nem 9 millió]

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.10.24. 11:08:47

Kiegeszites: a 60% az adózásra vonatkozik és ezzel még csúnyán alábecsültem

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.10.24. 11:20:18

A többivel nem is volt bajom, csak azzal a fél mondattal. Nem is lehet, mivel én nem ismerem az izlandi helyzetet, kb. annyit tudok róla, amennyit ezen a blogon olvasok, illetve mostanában egy keveset még a hírekből (amit itt gyorsan cáfoltok is :D).

Mariposa 2008.10.26. 15:28:15

Az origo hírek tetszettek: 21 éves fiu nyilatkozott, aki itt él.Hazamegy , mert szállodában tengeti életét, ott dolgozik (Hilton), nem tudom milyen kiadásai lehetnek.Ha egyedül kellene nevelni a lányát és a párja se kap munkát.Mi albérletben élünk 1 keresetböl, de még mindig meg tudunk venni magunknak mindent (!!!!).

Mariposa 2008.10.26. 15:40:22

Katrin!Teljesen egyet értünk veled!Öröm olyan hozzászólásokat olvasni, akik tudják, mi a helyzet idekint."Örülök" annak is, aki 4000 km-ről mond véleményt.
Kiegészíteném az elözö hozzászólásomat: a fiu azért megy haza, mert felére visszavették a fizetését.Érdekes módon a páromét nem.Viszont annyiban fogtak vissza bennünket, hogy szombaton TILOS dolgozni és csak napi 10 órát dolgozhatnak.

icelanderwill 2008.10.27. 11:26:26

bm613 megkövetlek, néha nehéz tömören leírni, kifejteni amit gondolok :)

De a lényeg szerintem érződik, hogy valamit itt mégis másképpen csinálnak az emberek az otthoni viszonyokhoz képest - nem egy, nem kettő, hanem mindenki. Igazából csak az esik rosszul amit néhány országban nyom a média, hogy tele vagyunk megbízhatatlan gazdasági spekulánsokkal, holott kívülálló tényezők miatt (világgazdaság) volt ilyen nagy hatással a válság erre a pici országra.

Nálam fizetéscsökkentés nem volt, de a "főnök" (ezt a szót nem igazán használjuk, inkább a tulajdonos az elterjedt) behívott egy beszélgetésre hogy meggyőződjön róla, jól megy a sorom, tudom-e állni a lakást és azt az életszínvonalat amit fenntartok. Hányan kérnének ilyen helyzetben fizetésemelést? 90%-ra tippelem :)
Nem éreztem szükségét, így is megvan mindenem ami kell ahhoz, hogy jól érezzem magam Izlandon.

hidrofanny 2008.10.27. 17:47:47

Szép képek nagyon, én akármennyire is rossz híreket hallok még mindig azt mondanám ha azt kérdeznék hogy "kimegyek izlandra dolgozni?" hogy IGEN válság ide vagy oda, jobb országban a válság is jobb és az elmúlik egyszer, további szép napokat és blogozást :)

Katrin 2008.10.28. 12:48:19

Családom szerint ingerült hangvételre sikeredett az elözö hozzászólásom.
A válság okozta nehézségek nem bosszantottak fel olyan mértékben, mint némely magyar cikk, és az RTL en leadott
hazugságok, a családom csödbement stb.
Örömmel olvastam az index és origo reális cikkeit, és az itteni reális hozzæaszólásokat.
Aki Izlandra készül, annak azt tanácsolom, most csak turistaként tegye meg. A neheze, a válság utóhatásai csak ezután lesznek igazán érezhetöek. Az én barátaim közül senki nem készül haza Reykjavókból.
Mindenki optimista. Biztosan vannak sokan, akik nem ilyen szerencsések, mint mi. Ez kimondottan munkahely függö.
Azért nekem is van még mit tanulnom az izlandi emberektöl, higgadtnak maradni és mosolyogni akkor is, ha odahaza azt gondolják, nincs mit ennünk...

icelanderwill 2008.10.29. 11:38:11

Ez a nincs mit enni Izlandon tényleg vicces :-]

Van pár olyan termék amiből nem tudnak olyan mennyiségben importálni mint korábban, ilyen például a lengyel Prince Polo nápolyi ami a helyiek között igen kedvelt:
www.ruv.is/heim/frettir/frett/store64/item233545

Emellett 1-2 élelmiszerlánc rendel kevesebbet adott kiegészítő élelmiszerekből, úgymint oliva olaj a mediterrán vidékekről.

Javaslom az otthoniaknak hogy fáradjanak el egy hipermarketbe és nézzék meg mennyibe kerül a lazac, ami otthon luxuskategóriás ételnek számít a jobb éttermekben. Na abból tömöm magam degeszre hetente többször is.

Meg azzal sem árt tisztában lennie a magyar médiának, hogy az összes élelmiszer amit ide behoznak, kizárólag a legjobb minőségből és kategóriából kerülhet ki. Ha bemegyek a boltba nem kell megnéznem a zöldséget/gyümölcsöt/húst amit leveszek a polcról hogy egészséges-e ellentétben a hazai élelmiszerláncokkal. Van egy "kis" különbség a két ország helyzete között.

Dienes Laszlo 2008.10.29. 22:33:48

Megvan a baj gyerekek!
Magyar esszel gondolkodunk mindenhol,de van egy ennel is dermesztöbb teny,megpedig az,hogy igy probaljuk megvaltani a vilag sorsat!
Megoldas:Utazas, utazas, utazas....es agymosas!
Mindenkinek szep napot kivanok!!!

egy Izlandon élö 2008.10.30. 19:45:01

Rögtön a hsz-em elején leszögezem,hogy nem szeretek itt élni a klíma,és az ezzel járó dolgok miatt,úgyhogy nem vagyok elfogult.Már 9 éve élek itt,és a családom Izlandi,úgyhogy van igazság alapom.
Azzal kezdeném,hogy ennyi baromságot,mint ezen a fórumon,rég nem olvastam.Aki megpróbálja leírni az igazat,azt meg lehurrogják.Mért?Hát csakis a magyar irigység miatt,mert ha a magyarnak szar,akkor másnak is az legyen,söt,ha sokkal szarabb másnak,az nekik annál jobb.
Leírnám összefüggöen mi a helyzet itt.Amit az itt élö magyarok leírtak a blogbejegyzésen,az hajszálra igaz.Nincs pánik,és nincs æehezés.Baj az van,de nem olyan,amit ne lehetne túlvészelni.Az árak kb 40%-kal emelkedtek,és a kr nem a harmadára,hanem a felére esett kb.Most 1 kr az kb 1.8Ft,és ennél nem volt rosszabb.Az egyáltalán nem igaz,hogy Izlandnak nincs mivel kereskedni.Itt van a hal,amit itt leszóltak,de egy ember el sem tudja képzelni,hogy itt mekkora mennyiségü halat fognak az óceán közepén,föleg,hogy a szabályok értelmében,mivel sziget,sokkal nagyobb óceán terület jár nekik,mint az eu-s országoknak.Plussz hozzáértés is van.Pl az angolok lassan nem képesek fogni egy szál halat sem,mert elrontottak mindent a területükön,és nincs már ott hal.Ezen kívül van itt hatalmas szoftver cég,high tech cégek,óráisi gyógyszergyár,akik Mo-n is ott vannak(Aktavis).Van génekkel foglalkozó orvosi cég.Van rengeteg energia a vízböl és szélböl,amit itt fel is használnak,és el is adnak.Rengeteg dologgal tudnak kereskedni,és mindez az összeg 300.000 emberé csupán.
Izlandon igaz,nincsenek növények,de ezen kívül minden élethez szükséges alapvetö dolgaik megvanbnak,mint pl megint az energia,hal,hús,tej...Ha nincs az Eu,akkoris megélnek mindenki nélkül.Egész idáig az ország tartozása ki lehet találni,hogy mennyi vol.0.Aztán van itt némi félreértés az angolokkal kapcsolatban.Ez a csödbement izlandi bank valóban ott volt Angliában.Az angolok kérték Izlandot az egész csödbement összeg biztsítására,mire izland azt válaszolta,hogy csak a kötvényeket hajlandó biztosítani,a befektetéseket +es egyéb dolgokat nem,mint ahogy minden más ország.Erre Anglia ezt úgy vette,hogy Izland nemet mondott,és terrorista törvényeket vetett be Izland ellen,lefagyasztott mindent,ezzel tönkretéve a másik izlandi bankot,ami egyébként nem ment volna csödbe,és ezzel betett a saját lakosainak is,plussz követeli a biztosítást erre a bankra is.Mindezt úgy,hogy mindketten nátó tagok.Ezt nem tehették volna meg,és az Eu hagyta,de most Izland jogilag megtámadja ezért Angliát.Plussz Anglia a hírcstornáit,amiket a világon mindenhol néznek,elterjesztette Izlandról,hogy államcsöd van,és ezt mindenki el is hitte egy az egyben,és ezért nem volt hajlandó egyetlen ország sem kr-t venni izlandtíol,így Izland nem jutott Eyróhoz,ézért van a valuta korlátozás,mivel egyszerüen nincs mit odaadjanak,de az nem igaz,hogy az ember nem fér a pénzéhez,csupán valutához nem.,+es ezért lett lefagyasztva a külföldi országokkal a pénzátutalás,de ez átmeneti csak.Izlandon senki nincs kétségbeesve.Itt mindenki azt mondja,hogy közös erövel kimásznak ebböl,mert itt van összetartás,itt nincs korrupció,és mindenki dolgozik mint az állat.Szerintem pár hónap múlva rendezödnek annyira a dolgok,hogy minden normáluisan müködik,és 3 év alatt kifizetik az adósságot.Vajon Mo hány év múlva mászik ki az adósságaiból,mikor a jónép máshoz sem ért,csak az efféle mocskolódásokhoz,összetartás nincs,a korrupció az egekben van,és pontban a munkaidö végén leteszik a lantot.Itt vagy több munkahelyük van az embereknek,vagy túlóráznak rengeteget.Nem tudom,ki állította,hogy ezért nem fogadnak el pénzt,mert itt az lenne a furcsa,ha nem fizetnének,ugyanis itt minden korrekt szokott lenni.Müködik a szakszervezet rendszere,söt fejletten,és nincs mód csalni sem,de meg se próbálják.
Ja,és a ruszkiktól nem kell félteni öket,csakhogy a következö rosszmájuságot is lelöjem.Ök ezalatt a sok év alatt végig üzleteltek az oroszokkal,és ezért van a jó kapcsolat meg már rég.
Ennyi jut most eszembe,de ha valakinek kérdése van,szívesen válaszolok.

Lodovik T · http://lodovik.blog.hu 2008.10.31. 01:55:46

"a kr nem a harmadára,hanem a felére esett kb.Most 1 kr az kb 1.8Ft,és ennél nem volt rosszabb."

Két éve ilyenkor 80 korona volt egy euró. Másfél hete 250 ISK/EUR áron kereskedtek a devizapiacon. 250/80=3,1

Egyébként minden másban jól szóltál és habár nem éltem Izlandon 9 évet, minden másban meg tudlak erösiteni. Köszönöm a hozzászolásodat.

egy Izlandon élö 2008.10.31. 09:11:18

Jaaaaaj,bocsánat,igazad van,megkutyultam,nem euró,hanem Ft.1 kr az 1.8Ft 3-ról.1 euró valóban 80-90kr volt,mos meg kb 153.Végig 150kr körül volt,de ha valaki pl visa kártyával fizetett külföldön,akkor 300-350kr-val váltottak,de itt Izlandon belül nem.Érdekes dolgok ezek.

egy Izlandon élö 2008.10.31. 09:21:49

Még baszirgálta az orrom tegnap az a beszólás,hogy Izland túrizmusa nem lehet nagy,mert össz-vissz van 3 geysire.Hmmm...Ennek az illetönek csak annyit mondanék,ha nem szólalt volna meg,bölcs maradhatott volna.Irgalmatlan ostoba,de ha valamit kijelent nyilvános helyen,legalább járjon utána!Ez a világ egyik legkülönlegesebb országa látványokban.A geysir csak egy kis dolog a sok látványosság között,és biza van túrizmusa,nem is kevés,És ha már itt tartunk,a fönti képek nagyon megközelítik a valóágot.Lehet,meg vannak kicsit bütykölve,de ettöl függetlenül kb ilyen látványban lehet része annak,aki eljön ide.Ráadásul ezek a képek egyszerü helyekröl lettek fényképezve,nem is a különlegességekröl.

egy Izlandon élö 2008.10.31. 11:02:50

most aztán végleg belekevertem magam :)
Nem jót írsz!Nem 250kr az euró,hanem 152.5kr
Ha külföldön hsználod a kredit kártyát,az ilyen drága,de itt az izlandi bankokban 252.5-ért váltják,már amennyit most beváltanak.

egy Izlandon élö 2008.10.31. 11:04:46

mostmár tele írom a blogot a saját javításommal,szal nem 252.5,hanem 152.5.Nem tudod törölni ezeket?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.10.31. 11:13:13

nol.hu/lap/hetvege/lap-20081031-20081031hv-13

Végre egy cikk, ahol nem azt írják, hogy mekkora katasztrófa van Izlandon.

egy Izlandon élö 2008.10.31. 16:21:52

Ez nagyon jó cikk.Csak azt nem tudom,ha belépne Izland az Eu-ba,akkor miböl lenne bevétele,mivel akkor megszállnák az oceánját az eu-s országok.

egy Izlandon élö 2008.10.31. 16:34:13

mostanság a tapasztalatom:irt+ozatosan felmentek az árak.A mi házunk nem deviza alapú hietelböl van,ezért csak kicsit ment feljebb a havi részlet,de a kajára olyan sokat költök,hogy ha a férjemnek nem lenne plussz munkája(így sosincs hétvégéje,éjjel-nappal dolgozik),akkor nem jönnénk ki.

egy Izlandon élö 2008.10.31. 17:00:47

Azt még elfelejti mindenki,hogy az adósság 12 miliárd dollár,ennek a fele kb be fog folyni a bevételekböl,és a megmaradó másik felének nem az egészére vállal az állam biztosítást,csak a betétekre,tehát nem az egész adósság az állam adóssága.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.10.31. 19:29:31

"Ez nagyon jó cikk.Csak azt nem tudom,ha belépne Izland az Eu-ba,akkor miböl lenne bevétele,mivel akkor megszállnák az oceánját az eu-s országok."

A halászat a gazdaság teljesítményének már csak 15-20%át teszi ki, szemben a 20 évvel ezelötti 70%os értékkel, ráadásul ez az arány folyamatosan csökken.

Az izlandi koronás dolgot meg bátran hidd el nekem, a devizapiacon 250 korona/euro fölé ment. Izlandon azért mutatott a bankokban az érték 150es értéket, mert a szabadesés után befagyasztották a kereskedést.

egy Izlandon élö 2008.10.31. 19:55:44

Az ismerösöm ennyiért váltotta,mikor 300-350-öket mondtak,és felvilágosították a bankban,hogy ez a viza kártya külföldi használatára érvényes.Ma voltam a bankban,ma is 152.5.Szóval nem haragudj,de nem hiszem el.Az igaz,hogy befagyasztották,de limitált összegben lehet váltani,és azt ennyiért váltják.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.10.31. 23:32:55

Akkor megint nekifutok. Ha valaki az izlandi koronába akart egy héttel ezelött befektetni [19%os jegybanki alapkamattal ebben van ráció] akkor 250 koronát kapott egy euroért. Ez a devizapiac. Az hogy nektek az államosított bankokban mennyiért váltották, az egy másik dolog. A forrásom a Financial Times.:( Nem azért írom, mert szeretek hazudni, hanem mert ezt olvastam egy gazdasági lapban + mesélte egy barátom aki a Landsbankinál dolgozik [nem takarítani jár].

egy Izlandon élö 2008.11.01. 11:26:39

ahhha.De ki a franc akar most befektetni?Szerinbtem a többséget az érdekli,memmyiért tud váltani.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.02. 15:46:19

A különbözetet az izlandi állam fizette ki a te adóforintjaidból is - gyakorlatilag ugyanott vagy.

Maximilian · http://www.3mteam.hu 2008.11.03. 01:18:07

Hogy is van ez a befektetősdi? Ha van néhány garasom euroba akkor azt jobban megéri így befektetni és mondjuk köv hónapban kivenni (koronában) mint átváltani? (itt most nem a kamat érdekes, hanem a 150 vs 250)

Mint látható, fülem zöldsége nem ismer határokat :) Respect

egy Izlandon élö 2008.11.03. 07:39:25

Igazad van.Én úgy tudom,hogy nincs is konkrét érték,amivel számolnak.Eu-s szinten valahol 300ö35 közé teszik,az meg már rosszabb,mint a Ft.Cégeknek ez szörnyü,mert minden átutalás ennyivel számolnak.Most nem tudom,hogy ök mennyit utalhatnak át.Magánember az egyik banknál átutalhat max 50.000kr értékig,de pl nem tudom,mi a helyzet a Bónusnál,hiszen élelmiszert kell behozni az országba.Ezek állnak az elsö helyen,akik utalhatnak,de az ilyen drága.Viszont,ha én bemegyek a kis 50.000kr-ámmal a bankba,akkor 153ömal váltják.Jól meg van kutyulva.

egy Izlandon élö 2008.11.03. 08:11:29

300-350 akar lenni:)

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.06. 10:44:48

A befektetösdiröl:
Ha a 19%-os jegybanki alapkamat miatt akarod az euródat koronára váltani az abszolut racionális döntés lenne. A bankokban a pénzed saving account-on tartva éves szinten 18-20%-kal ér többet, ami Európában toronymagasan vezet - persze nem véletlenul ilyen magas a kamat - a korona instabil, ezért magasak a kockázatok.

Amennyiben az árfolyam csúszásokkal akarsz játszani, azt gondolva, hogy eladod az eurodat 250ért és majd ahogy erösödik a korona sokkal többet fog érni... Ezt átlagembereknek nem ajánlom, mert szerencsejáték az egész. Tisztában vagy vele, hogy jelenleg milyen folyamatok zajlanak a piacon és ezek milyen irányba mozdithatják a koronát, illetve a politika mit szándékozik tenni és ehhez mekkora fedezet áll rendelkezésére? Ha ezeket mind tudod, még akkor sem javasolnám, hogy ezzel próbálj egy kis pénzt megspórolni. Az fékbetétet cserélje ki egy autószerelö, a devizával meg játszanak pénzpiaci guruk.

Maximilian · http://www.3mteam.hu 2008.11.06. 23:24:43

Áh, nem vagyok én ennyire agyafúrt :). Én csupán arra gondoltam, hogy beraknék tegyük fel 100 eurot saving accountra. Akkor azt ők 25 000 koronára váltanák át, én meg amilyen gyorsan lehet (egy hónap? ki tudja? :)) kivenném. És ezzel 'nyertem' kb. 10 000 koronát mintha csak átváltottam volna.

Persze a dolog gondolom nem így megy, mert akkor szinte mindenki ezt művelné. :)

(Az érdekes még az volna, hogy ezt a 25 000 pénzt visszaváltani a bankban euróba, majd újra az egészet kezdeni előről)

Ideje felébrednem :)

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.07. 12:28:55

Nem értem, hogy hol jön a képbe a +10.000 korna?

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.07. 12:30:00

1.00 EUR = 165.808 ISK

Ebben a percben ez az árfolyam.

jenő 2008.11.09. 09:53:29

hogy lehet kiköltözni a szigetre, mik a feltételek?
letelepedés stb?
munkavállalás?
gépész végzettség..
nem érdekel a válság.. Magyarország egynagy 0 !! és az is marad...

Maximilian · http://www.3mteam.hu 2008.11.11. 00:24:52

Trema: Látom kuszáltam rendesen :). Abból indultam ki, hogy azt írtad, hogy ha euro-t raksz be saving accountra, akkor azt ők 250-ért számolják be és nem 160-ért mintha átváltanám koronára és azt raknám be saving accountra. De nem lényeges, lassan így is 250-ért lehet váltani :D

Jenő: Szerintem nem olyan rossz Magyarország, csak olyan... magyar :). Én itt Akureyriben azt hallom mindenkitől, hogy most (itt legalábbis) munkát találni szinte lehetetlen külföldinek.

Mariposa 2008.11.12. 15:38:08

Nem hogy külföldinek, de izlandinak sincs munka:S Mindenfele leépítések.
De a gazdasági helyzet megközelítöleg 2010-re helyreáll.Bár így is jobb itt, mint Mo-n!

Maximilian · http://www.3mteam.hu 2008.11.13. 17:43:55

2010-re? Hát, neked legyen igazad :). Én nehezen tudom elképzelni, hogy ekkora államadósságot el lehessen tüntetni radikális módszerek nélkül.

Gazdaság ide vagy oda. Amíg itt nem lehet kapni kalocsai paprikát, alföldi fokhagymát és nem lehet "óriási" zöld erdőkben túrázni (stbstb) addig nudli :)

Mariposa 2008.11.13. 20:34:35

Pont tegnap láttunk a Nótaun-ban Ungverskaja paprikát, a fokhagymának ugyanolyan íze van, mint otthon az alföldinek (tudom, mert Szegedröl jöttem).Igaz, hogy a városban nincsenek erdök, de tudom ajánlani, hogy nézz körbe a szigeten (a Perlan alatt azt a kis fás részt minek nevezed?).Amugy nem véletlen Iceland a neve:)

Dienes Laszlo 2008.11.14. 10:39:37

Maximillian!!!
Sok minden nem ugy muködik ahogy azt te gondolod....ugyeskednel mi????

Maximilian · http://www.3mteam.hu 2008.11.14. 17:46:54

Mariposa: Oh, megint megtudtam valamit -a paprikát illetően-, köszi! A fokhagymának az íze valóban igen hasonló, csak a különbség az, hogy a debreceniből nem biztos hogy egy egész fejnyit meg tudok enni egyhuzamban... míg ebből bőven. A Perlan alattira én is pont azt mondanám, amit te: "kis fás rész" :). Nekem azt mesélték helybeliek, hogy régesrégen volt itt fa bőven. :)

Dienes Laszlo: Ki ne ügyeskedne? :)

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.16. 22:28:38

A helybéliek hazudtak, már 500 éve is uszadékfából épitették a házaikat.

egy Izlandon élö 2008.12.29. 23:05:18

Lodovik,nem értem a logikát a válaszodban!Pont uazt írtad,mint az elötted lévö. :)
A hagyma és fokhagyma teljesen jó.A pirospaprika a boltban pont olyan,mint otthon a boltban kapható paprika.Lehet nincsenek erdök,de vannak hegyek és óceán,meg sok más érdekesség,amilyen dolgokat azelött csak filmekben láttam.Viszont az éghajlattal nem tudok megbarátkozni.Minden esetre a fiamat át nem iratnám a magyar általános isikébe.Az itteni sokkal humánusabb,lassabb,játékosabb,és minden gyerek szeret iskolába járni.
Munka manapság tényleg nincs,bár most jön ki egy magyar család,és számomra érthetetlen módon építkezö cégnél fognak dolgozni.
süti beállítások módosítása