From Iceland with Love

Egy Izlandon élő magyar testvérpár blogja mindenről, ami Izland: Életmód, látványosságok, kultúra, emberek, gazdaság... és persze a sorsunk itt és Izland sorsa a világban.

Stykkishólmur Live

Időjárás - Reykjavík

Kapcsolat

t.lodovik(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • Erzsébet Czebe Tóth: Gondolom csodálkoznának Izlandon, ha megkóstolnák az igazi napon érett paradicsomot. Elhiszem, hog... (2017.01.25. 21:36) Mit esznek Izlandon?
  • Ferenc Pósa: Sziasztok látom régi az utolsó bejedzés de hátha.44éves vagyok b,c,d,kategóriás jogsival az összes... (2016.04.30. 11:12) Kérdések és Válaszok I.
  • Julos: Üdv! Tudom, hogy régen nem volt mozgás az oldalon, de azért lenne egy kérdésem, remélem valaki vál... (2012.11.26. 18:39) Tanulj Izlandiul! - Otthon
  • Marci22: Sziasztok! Lenne pár kérdésem. Elsőre lehet hogy kicsit merésznek tűnik az ötlet,de jövő nyáron sz... (2012.08.07. 02:16) Kérdések és Válaszok I.
  • Talon Karrde: Helló, A blogotk egy kincsesbánya, gratulálok. Egy kérdésem lenne: vilaghelyzete.blogspot.ro/2012... (2012.07.28. 05:19) Ez van
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Erzsébet Czebe Tóth: Gondolom csodálkoznának Izlandon, ha megkóstolnák az igazi napon érett paradicsomot. Elhiszem, hog... (2017.01.25. 21:36) Mit esznek Izlandon?
  • Ferenc Pósa: Sziasztok látom régi az utolsó bejedzés de hátha.44éves vagyok b,c,d,kategóriás jogsival az összes... (2016.04.30. 11:12) Kérdések és Válaszok I.
  • Julos: Üdv! Tudom, hogy régen nem volt mozgás az oldalon, de azért lenne egy kérdésem, remélem valaki vál... (2012.11.26. 18:39) Tanulj Izlandiul! - Otthon
  • Talon Karrde: Helló, A blogotk egy kincsesbánya, gratulálok. Egy kérdésem lenne: vilaghelyzete.blogspot.ro/2012... (2012.07.28. 05:19) Ez van

RSS + Stat



website counter

Locations of visitors to this page



Az evolúció Izlandon

2008.07.04. 03:43 Lodovik Trema

A napokban volt 150 éve, hogy Darwin elöállt az emberiség egyik legnagyobb felfedezésével. Ennek kapcsán különbözö portálok/blogok sokat foglalkoztak vele és végtelen hosszú vitákat generáltak. Ezeket a fórumokat olvasgatva két dolog jutott eszembe. 1: az emberek 99%-a úgy vitatkozik az evolúcióról, hogy fogalma sincs az egészröl [lásd: 'véletlenül összeállt']. 2: meg kéne néznem, hogy Izlandon mi a helyzet. Vannak-e komolyabb viták, illetve mekkora az evolúció elfogadottsága. Azt tudtam, hogy papíron a teljes lakosság vallásos, de gyakorlatban a két év alatt eddig egyetlen olyan családdal találkoztam, akik valóban hittek Istenben és nem csak hagyományból keresztelkedtek meg és jártak tisztességesen templomba. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy szinte kizárólag fiatalokkal [20 és 30 között] töltöm az idömet, akik az összes fejlett országban hajlamosabbak az ateizmusra. Richard Dawkins az Isteni téveszme c. könyvében tesz említést azokról a szociológiai kutatásokról, amik kimutatták, hogy a tudósok között a társadalom többi rétegéhez képest felülreprezentáltak az ateisták, míg a képzetlenek és iskolázatlanok körében ez pont fordítva van. Tudom, hogy elvileg nem szabadna a vallásosság kérdését összemosni az evolúció elfogadottságával, de gyakorlatilag a hivök és az evolúciót elfogadók csoportjának metszete szük és az evoluciót elutasítók közé kizárolag vallásos emberek tartoznak [annak ellenére, hogy a katolikus egyház is elfogadja az evolúció tényét].

Amennyiben az izlandiak vallásossága valódi, úgy az evolúció elfogadottságának az amerikai értékekhez kell közelítenie, viszont ha a személyes tapasztalataim megbízhatóak, úgy a tudománypártiak lesznek többségben. [Öszintén szólva utóbbiban bíztam, hiszen a kevés lakos miatt kis túlzással már a szükebb baráti köröm is szélsebb mintát jelent, mint a magyarországi közvéleménykutatók által megkérdezettek aránya a teljesen népességhez képest]

A googlebe a acceptance+evolution+study kulcsszavakat begépelve jutottam el a NatGeo honlapjára, ahol egy 2 évvel ezelötti cikkben járják körül a témát. Az itt található tanulmány elkészítéséhez 34 országban kérdezték meg az embereket. Az eredmény a következö:

Izland helyezése [85% az elfogadottság aránya!] annyira nem volt meglepö és annak is örülök, hogy az adóztatás mértékét leszámítva van még egy olyan mutató, amiben Magyarország felzárkózott Nyugat-Európához és éllovasa a KK-Európai térségnek.

Szintén a listából következtethetö ki az is, hogy nem lehet összemosni a vallásosság és a evolúció kérdését, mint ahogy tettem én azt a bejegyzés elején [lásd: Spanyolország elökelö helyezését] valamint hiába próbáltam azt sejtetni, az oktatás erejéröl sem mond el sokat a kutatás [a PISA felmérés királya, Finnország a gazdaságilag és társadalmilag fejletlenebb országok között található].

Ha érdekel, hogy pontosan milyen tényezök alakítják ki ezt az értéket [föleg az USA-val kapcsolatban], a cikket mindenképp olvasd el.

3 komment

Címkék: statisztika szubjektív

A bejegyzés trackback címe:

https://izlandvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr96552448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.07.04. 17:54:14

Spanyolországnál talán számít az, hogy kb. mindenki katolikus, és az ő egyházuk nem ellenzi már az evolúciót.
A PISA meg annyira sokat nem ér. Lehet, hogy szövegértésben jók a finn gyerekek, de egyrészt ez nem gyerekekről szól, másrészt tárgyi tudásban azt hiszem, nem valami jók, nincsenek kemény követelmények. És efelé haladunk mi is... aztán majd eljutunk szépen oda, mint az amcsik, akiknél a természettudományos oktatás majdnem 0, és látjuk is, hol állnak. És mivel náluk már a képviselők generációja is ilyen rendszerben tanult, szépen szivárog bele a teremtés a tananyagba...

Géza 2008.07.04. 17:59:57

Szerintem a vallást és a tudományt nem kellene versenyeztetni, nincs metszete a két dolognak. Sajnálatos, hogy az egyház ebbe belefolyik, aztán 359 év múlva kell a geocentrikus világképükkel viszakozni. Egy fizikusnak nem jut eszébe a vízipókkal cáfolni valamit.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.07.05. 09:34:07

Valóban, egy ilyen verseny olyan, mintha a trójai faló elindulna az epsomi derbin :-)
süti beállítások módosítása