From Iceland with Love

Egy Izlandon élő magyar testvérpár blogja mindenről, ami Izland: Életmód, látványosságok, kultúra, emberek, gazdaság... és persze a sorsunk itt és Izland sorsa a világban.

Stykkishólmur Live

Időjárás - Reykjavík

Kapcsolat

t.lodovik(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • Erzsébet Czebe Tóth: Gondolom csodálkoznának Izlandon, ha megkóstolnák az igazi napon érett paradicsomot. Elhiszem, hog... (2017.01.25. 21:36) Mit esznek Izlandon?
  • Ferenc Pósa: Sziasztok látom régi az utolsó bejedzés de hátha.44éves vagyok b,c,d,kategóriás jogsival az összes... (2016.04.30. 11:12) Kérdések és Válaszok I.
  • Julos: Üdv! Tudom, hogy régen nem volt mozgás az oldalon, de azért lenne egy kérdésem, remélem valaki vál... (2012.11.26. 18:39) Tanulj Izlandiul! - Otthon
  • Marci22: Sziasztok! Lenne pár kérdésem. Elsőre lehet hogy kicsit merésznek tűnik az ötlet,de jövő nyáron sz... (2012.08.07. 02:16) Kérdések és Válaszok I.
  • Talon Karrde: Helló, A blogotk egy kincsesbánya, gratulálok. Egy kérdésem lenne: vilaghelyzete.blogspot.ro/2012... (2012.07.28. 05:19) Ez van
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Erzsébet Czebe Tóth: Gondolom csodálkoznának Izlandon, ha megkóstolnák az igazi napon érett paradicsomot. Elhiszem, hog... (2017.01.25. 21:36) Mit esznek Izlandon?
  • Ferenc Pósa: Sziasztok látom régi az utolsó bejedzés de hátha.44éves vagyok b,c,d,kategóriás jogsival az összes... (2016.04.30. 11:12) Kérdések és Válaszok I.
  • Julos: Üdv! Tudom, hogy régen nem volt mozgás az oldalon, de azért lenne egy kérdésem, remélem valaki vál... (2012.11.26. 18:39) Tanulj Izlandiul! - Otthon
  • Talon Karrde: Helló, A blogotk egy kincsesbánya, gratulálok. Egy kérdésem lenne: vilaghelyzete.blogspot.ro/2012... (2012.07.28. 05:19) Ez van

RSS + Stat



website counter

Locations of visitors to this page



Az erősödő lengyelellenességről

2008.03.15. 15:05 Lodovik Trema

Friss hír, hogy egy 14 éves fiú megalapította a 'Szövetség a lengyelek ellen' nevü szervezetet. 3 nap alatt sikerült 700 tagot [többnyire tinédzsereket] toboroznia. A honlapon azt hirdette, hogy 'a lengyeleket el kell zavarni, még mielött túl késö lesz' valamint 'lerombolják a dolgokat' és 'birtokolni akarják az országot'. Az oldalt azóta a rendörség közbenjárására törölték.

Még néhany héttel korábban egy 28 éves izlandi munkatársam egy lengyel fiú szemébe mondta, hogy 'ti, lengyelek, megeröszakoljátok a nöket és kiraboljátok a házakat'. [A sors iróniája, de ez a lengyel srác azóta börtönben ül rablásért.]

Nem tudom, hogy vidéken mi a helyzet, de Reykjavíkban már alig lehet úgy beszélgetni a bevándorlásról, hogy a lengyelek [negatív kontextusban] szóba ne kerülnének. Ez a fajta xenofóbia egészen új jelenség Izlandon, melyet a munkaeröpiac 2005-ös megnyitása váltott ki. Azóta - 3 év leforgása alatt - megduplázódott a bevándorlók száma 10 ezerröl 21 ezerre, ami az izlandi népesség 6,8%-át jelenti. Bár bevándorlás növekedésének üteme csökkenö tendenciát mutat [2006-ban 34%-kal, 2007-ben már csak 15%-kal érkezett több bevándorló, mint az azt megelözö évben], a számuk még így is magasnak mondható és a folyó évben áttelepülök tényleges csökkenésére még éveket várni kell, ráadásul 4-5 éven belül a csökkenö növekedéssel együtt is már 10% felett lesz a külföldiek aránya.

A '90-es évek végén és az ezredforduló után még a délkelet-ázsia [Vietnám/Laosz/Thaiföld/Fülöp-szk] és latin-amerika [Kolumbia] voltak az imigráció fö forrásai, de a - már említett 2005-ös nyitás óta - kisebbségek közötti arányuk összesítve is 30%-ra csökkent, a lengyeleké pedig 50%-ra ugrott. [A második legnagyobb csoport a litvánoké 7%-kal]

A fenti számok ismeretében már nem meglepö, hogy miért van elsösorban lengyel-ellenes éle a szélsöséges izlandiak megvetésének. A lényeges kérdés azonban az, hogy a lengyelek tényleg képtelenek a békés együttélésre és valóban ekkora a bünözés aránya a körükben? A válasz egyértelmü: Nem.

Az Izlandi Statisztikai Hivatal januárban közzétett tanulmányai szerint az összes Izlandon élö népcsoport közül a lengyelek követték el a legkevesebb(!) büncselekményt, mindössze 0,52% a vád alá helyezettek aránya. Az izlandiak körében ez a mutató 0,73%, tehát nominálisan és arányaiban többször szegik meg a saját törvényeiket. [Érdekesség: A legveszélyesebb népcsoport az angol, a maga 2,68%-ával]

Akkor a kedvezö mutatók ellenére mégis miért erösödik a lengyelellenesség? Egyrészt nagy számuk miatt de facto még így is ök a legnagyobb kisebbségi bünelkövetök, ráadásul az izlandiakkal ellentétben a hírekben a származásukról mindig szó esik. Ha izlandiak törnek be házakba, akkor a hír így hangzik: 'Házakat raboltak ki Reykjavík külvárosában', ellenben ha lengyelek követnek el hasonlót, akkor 'Lengyel betörök házakat raboltak ki Reykjavík belvárosában'. Ezzel a jelenséggel kapcsolatban Éjszakai Dúvad írt egy kiváló bejegyzést a Romablogra. Az erös elöítéletességnek van egy másik oka is, nevezetesen, hogy az a kis számú külföldi bünözö sokkal súlyosabb büncselekményt követ el [így nehezítve meg saját közösségük beilleszkedését]. A betörésekben a litván csoportok járnak az élen, a cserbenhagyásos gázolásokat többnyire lengyelek követik el és a legfrissebb hírek szerint a belvárosban egyik éjjel két rendört 'építöipari munkások' támadták meg. A xenofóbiának van egy harmadik, valamivel gyengébb okozója: a fövárosban minden 10. ember alul iskolázott, viszonylag alacsony, sötétebb a böre és ugyanazt a furcsa nyelvet beszéli, ráadásul a társadalom alsóbb rétegeinek munkáját veszélyeztetik, mert az 1400 koronás [4200 forint] órabér helyett 6-700-ért is elvégzik ugyanazt a munkát.

A szélsöséges hangok többsége ebböl a rétegböl érkezik. A középosztály, valamit a gazdasági és a politikai elit kifejezetten örül a bevándorlóknak. Még velük együtt is munkaeröhiány van, a munkanélküliség 1% alatt és még úgy is sok a betöltetlen állás, hogy a többség minimum(!) két helyen dolgozik. A politika komoly eröfeszítéseket tesz, hogy kiépítse azokat az intézményeket, melyekkel segítheti a bevándorlók beilleszkedését. Sok kritika éri Izlandot, hogy túl sokat várt és a nyugati államok közül utolsóként még mindig nincs államilag támogatott [ne adj isten finanszírozott] nyelvtanulási lehetöség. A oktatásügyi miniszter a PISA felmérés eredményeinek közzététele után jelentette be, hogy ezentúl még több pénzt fognak költeni a külföldiek gyerekeinek oktatására, és sajnálja, hogy nem tudtak eddig többet tenni értük. Az is reményre adhat okot, hogy van lengyel szakszervezeti vezetö és az izlandi parlamentnek is van Amerikában született [és bolgár származású] tagja. Az irány már jó, csak egy kis sebesség kéne még.

PS: Én 2005 nyarán kerültem elöször Izlandra és azóta egyetlen egy alkalommal sem ért hátrány amiatt, hogy magyar vagyok. Szeretném azt hinni, hogy ez független attól, hogy kék a szemem, vörös a hajam és fehér a bőröm.

9 komment

Címkék: szubjektív bevándorlás bünözés

A bejegyzés trackback címe:

https://izlandvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr12381909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

, 2008.03.15. 18:02:49

mondjuk mert zöld

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.03.16. 22:19:21

"A xenofóbiának van egy harmadik, valamivel gyengébb okozója: a fövárosban minden 10. ember alul iskolázott, viszonylag alacsony, sötétebb a böre és ugyanazt a furcsa nyelvet beszéli, ráadásul a társadalom alsóbb rétegeinek munkáját veszélyeztetik, mert az 1400 koronás [4200 forint] órabér helyett 6-700-ért is elvégzik ugyanazt a munkát."

WOW! Nem mondod, cigányok? Nem képzeltem volna, hogy arrafelé is vannak...

Egyébként az integrációhoz nem elég, hogy a többségi állam vezetése preferálja azt, a kisebbségi csoport minden(!) tagjának is akarnia kell, egyébként nehéz dolog...

Zsombor 2008.03.16. 23:36:34

Az Anglok ugyan ugy lenezik a keletieket itt is!Engem mindig Polishnak hisznek.Amikor megtudjak Magyar vagyok latom a szemukben hogy gondolkodnak az az orszag hol is van:)A fiatal lanyok nagyon leneznek meg a Skotokat is itt kozep Angliaban.Egy kozepiskolaban dolgozok 2800 diak jar ide 82% lany.Az idosebbek mar nem annyira szerencsere!

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.03.17. 00:08:40

"Egyébként az integrációhoz nem elég, hogy a többségi állam vezetése preferálja azt, a kisebbségi csoport minden(!) tagjának is akarnia kell, egyébként nehéz dolog..."

Ezért is írtam bele a bejegyzésbe, hogy a lengyelek 99,5%-a tisztességesen él és dolgozik. A 0,5% [ami pár száz embert jelent] pedig rombolja nem csak a lengyelek, de az összes keleti megítélését.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.03.17. 00:13:34

"Engem mindig Polishnak hisznek.Amikor megtudjak Magyar vagyok latom a szemukben hogy gondolkodnak az az orszag hol is van:)"

Hála a kilencenes években érkezett zene és testnevelés tanároknak + az utóbbi években érkezett építészeknek, a magyarokat itt - sajnos azt kell mondjam - meglepö modon kedvelik. :]

Söt, 90es évek elején volt egy Esztergál Judit nevü izlandi válogatott kézilabdás, aki visszavonulása után edzöként dolgozott a csapatnál és a nevére még ma is sokan emlékeznek.

vityaz 2008.03.17. 18:22:05

Szia L.T.!

"a magyarokat itt - sajnos azt kell mondjam - meglepö modon kedvelik"
Miért sajnos?

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.03.17. 19:18:04

A sajnos arra utalt, h 'meglepö módon'.

Mert ahol sok a magyar, ott általában nem kedvelik öket.

corelaboratory 2008.09.10. 11:14:55

zsombor: az angolok magukon kivul mindenkit leneznek!! az hogy radmosolyog es a hatad mogott meg beokadik toled az naluk alap..
süti beállítások módosítása