From Iceland with Love

Egy Izlandon élő magyar testvérpár blogja mindenről, ami Izland: Életmód, látványosságok, kultúra, emberek, gazdaság... és persze a sorsunk itt és Izland sorsa a világban.

Stykkishólmur Live

Időjárás - Reykjavík

Kapcsolat

t.lodovik(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • Erzsébet Czebe Tóth: Gondolom csodálkoznának Izlandon, ha megkóstolnák az igazi napon érett paradicsomot. Elhiszem, hog... (2017.01.25. 21:36) Mit esznek Izlandon?
  • Ferenc Pósa: Sziasztok látom régi az utolsó bejedzés de hátha.44éves vagyok b,c,d,kategóriás jogsival az összes... (2016.04.30. 11:12) Kérdések és Válaszok I.
  • Julos: Üdv! Tudom, hogy régen nem volt mozgás az oldalon, de azért lenne egy kérdésem, remélem valaki vál... (2012.11.26. 18:39) Tanulj Izlandiul! - Otthon
  • Marci22: Sziasztok! Lenne pár kérdésem. Elsőre lehet hogy kicsit merésznek tűnik az ötlet,de jövő nyáron sz... (2012.08.07. 02:16) Kérdések és Válaszok I.
  • Talon Karrde: Helló, A blogotk egy kincsesbánya, gratulálok. Egy kérdésem lenne: vilaghelyzete.blogspot.ro/2012... (2012.07.28. 05:19) Ez van
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Erzsébet Czebe Tóth: Gondolom csodálkoznának Izlandon, ha megkóstolnák az igazi napon érett paradicsomot. Elhiszem, hog... (2017.01.25. 21:36) Mit esznek Izlandon?
  • Ferenc Pósa: Sziasztok látom régi az utolsó bejedzés de hátha.44éves vagyok b,c,d,kategóriás jogsival az összes... (2016.04.30. 11:12) Kérdések és Válaszok I.
  • Julos: Üdv! Tudom, hogy régen nem volt mozgás az oldalon, de azért lenne egy kérdésem, remélem valaki vál... (2012.11.26. 18:39) Tanulj Izlandiul! - Otthon
  • Talon Karrde: Helló, A blogotk egy kincsesbánya, gratulálok. Egy kérdésem lenne: vilaghelyzete.blogspot.ro/2012... (2012.07.28. 05:19) Ez van

RSS + Stat



website counter

Locations of visitors to this page



Koenig izlandi zene ajánlója

2007.08.22. 11:59 Lodovik Trema

Néhány napja az Eiríkur Haukson-os bejegyzéshez írtak koenig névvel egy kommentet, ami annyira érdekes és tartalmas, hogy muszáj bejegyzés szintre emelnem. Innentöl koenig-é a szó:

No akkor. Először is szevasztok!
(...)
Izlandi zenékben kicsit otthon vagyok (rock/postrock/hardcore/metal leginkább). Björk és Sigur Rós két az az előadó Izlandról, akik mindenféleképp megérdemlik a nemzetközi figyelmet. Kétségtelenül! Én is nagyon szeretem mindkettőt. Ajánlanék még pár bandát, persze sokaknak lehet nem fognak tetszeni (talán egyik sem), kicsit súlyosabb műfajok képviselői majdnem mindannyian.

Future Future (www.myspace.com/futurefuture)
Ez ilyen kicsit lazulósabb rock, dallamos énekkel, helyenként kísérletezgetésekkel. Talán legtöbbőtöknek ez fog tetszeni. De annyira nem nagy szám. Mindenesetre a jövőben érdemes rájuk odafigyelni, szerintem érdekes dolgokra képesek még zeneileg.

I Adapt (www.myspace.com/iadapt)
A leghíresebb izlandi hardcore zenekar, én is eléggé szeretem. A bulizós részeket megfelelő arányban keverik dallamosabb betétekkel, és húzósakkal is. Újabban kísérletezősre vették kicsit a figurát, kicsit post-hc-s kezd lenni. Ebben nem dallamos az ének.

Changer (www.myspace.com/changermetal)
Kedvenc izlandi deathmetal bandám. Nem, ebben sem dallamos az ének. :) Későbbi anyagaikon már nem a sebesség dominál, hanem inkább a súlyosabb, lassab riffek. 2 nagylemez és 2 kismelez áll mögöttük.

Brain Police (www.myspace.com/brainpolice)
rákenró amolyan stoner rockosan leginkább. 4 nagylemez... a nemzetközi színtéren annyira nem nagy szám, de Izlandon nincs hozzájuk fogható.

Nevolution (www.myspace.com/nevolution)

húú ha jól emlékszem, ők voltak a Metallica előzenekara, amikor Reykjavíkban jártak, és javítsatok ki, ha rosszul tudom, de azt hallottam hogy valami 70ezren voltak azon a koncerten hehe, az nem gyenge. Bár lehet rosszul emlékszem, mindenesetre megdöbbentő adat volt. A zenekarról: elég fiatalok, de ötletes zenét játszanak, egyedi dallamvilággal, dallamos ének, nem is igazán hasonlítható sok zenekarhoz, 90-es évek eleji rock/metalból táplálkoznak. Füleljetek bele.

Mezzoforte (www.myspace.com/theoriginalmezzoforte)
'77-ben alakultak Reykjavíkban. Immár 11 lemezt tudhatnak magukévá. Instrumentális Jazz/Funk zenét tolnak világ színvonalon. Ha azt hiszed, nem ismered őket, tévedsz. Katt a myspace-re, hallgassd meg a Garden Party-t. Ha még sem ismerős, akkor valami nagyon kimaradt az életedből :)

Sólstafir (www.myspace.com/solstafir)
És végül akkor következzen a kedvenc izlandi zenekarom: Sólstafir. Jujj nem is tudom, mit jelent a nevük (esetleg segítség? hehe). [Segítség: sól=nap, staf = betü, ir = többesszám jele] Egy 13éves zenekarról van szó. Első demóikban az izlandi black metal vonalat erősítették (tudjátok arcfestés, károgás, csúnya gonosz sátán, természet, ilyesmi), de sajátos arculatot alakítottak ki. Ettől függetlenül ma is érezni a zenei gyökereiket, de más teljesen másról szól az egész, mint a kezdetekben. Mellesleg az izlandi black metal színtér elég erős, de nem terhellek vele titeket. Lényeg: ez a zenekar az számomra, ami a zenéjével a legjobban mutatja be az izlandi táj szépségét, gyönyörűségét, egyediségét, kegyetlenségét. Első lemez (2002): Í Blóđi og Anda (valami olyasmi hogy: Vérben és Lélekben). Ez elég kellemes kis hallgatnivaló, hc-sabb énekkel, és az egésznek nagyon underground jellege van, igazi csemege. A második lemez tavaly látott napvilágot Masterpiece of Bitterness címmel. Egy laza 20 perces nótával nyit, az egész lemez gyönyörű. erőteljes, egyben szépséget árasztó. Kiegyensúlyozottabban vannak jelen ezek az ismérvek, az első lemezen jobban elkülönültek.

5 komment

Címkék: zene linkek eurovision reykjavík sigurrós sólstafir mezzoforte nevolution brainpolice changer iadapt futurefuture

A bejegyzés trackback címe:

https://izlandvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr43145945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koenig 2007.08.26. 13:12:14

minő megtiszteltetés!

Diagram · http://www.diagram.freeblog.hu 2007.08.28. 19:04:39

Nagyon jó kis összefoglaló. Nagy meglepetés volt számomra a Mezzoforte. Nem gondoltam volna, hogy izlandiak. Bakelit formátumban még felelhető itthon. :]

Morzsy · http://www.morzsika.blogol.hu 2007.10.09. 14:30:23

Sziasztok :] Nagyon örültem annak, hogy rátaláltam erre. Nagyon tetszenek ezek a bandák és mostmár elmondhatom hogy kedvelem az izlandi zenét :] :] :]
Ha esetleg még tudsz valami jót ajánlani akkor légyszi dobj egy mailt!!(morzsi_baba@citromail.hu):D
Köszi, szia, és legyen szép napotok,
Morzsy(Barbi^^)
süti beállítások módosítása