From Iceland with Love

Egy Izlandon élő magyar testvérpár blogja mindenről, ami Izland: Életmód, látványosságok, kultúra, emberek, gazdaság... és persze a sorsunk itt és Izland sorsa a világban.

Stykkishólmur Live

Időjárás - Reykjavík

Kapcsolat

t.lodovik(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • Erzsébet Czebe Tóth: Gondolom csodálkoznának Izlandon, ha megkóstolnák az igazi napon érett paradicsomot. Elhiszem, hog... (2017.01.25. 21:36) Mit esznek Izlandon?
  • Ferenc Pósa: Sziasztok látom régi az utolsó bejedzés de hátha.44éves vagyok b,c,d,kategóriás jogsival az összes... (2016.04.30. 11:12) Kérdések és Válaszok I.
  • Julos: Üdv! Tudom, hogy régen nem volt mozgás az oldalon, de azért lenne egy kérdésem, remélem valaki vál... (2012.11.26. 18:39) Tanulj Izlandiul! - Otthon
  • Marci22: Sziasztok! Lenne pár kérdésem. Elsőre lehet hogy kicsit merésznek tűnik az ötlet,de jövő nyáron sz... (2012.08.07. 02:16) Kérdések és Válaszok I.
  • Talon Karrde: Helló, A blogotk egy kincsesbánya, gratulálok. Egy kérdésem lenne: vilaghelyzete.blogspot.ro/2012... (2012.07.28. 05:19) Ez van
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Erzsébet Czebe Tóth: Gondolom csodálkoznának Izlandon, ha megkóstolnák az igazi napon érett paradicsomot. Elhiszem, hog... (2017.01.25. 21:36) Mit esznek Izlandon?
  • Ferenc Pósa: Sziasztok látom régi az utolsó bejedzés de hátha.44éves vagyok b,c,d,kategóriás jogsival az összes... (2016.04.30. 11:12) Kérdések és Válaszok I.
  • Julos: Üdv! Tudom, hogy régen nem volt mozgás az oldalon, de azért lenne egy kérdésem, remélem valaki vál... (2012.11.26. 18:39) Tanulj Izlandiul! - Otthon
  • Talon Karrde: Helló, A blogotk egy kincsesbánya, gratulálok. Egy kérdésem lenne: vilaghelyzete.blogspot.ro/2012... (2012.07.28. 05:19) Ez van

RSS + Stat



website counter

Locations of visitors to this page



A legfurcsább izlandi emlékére

2008.01.23. 01:00 Lodovik Trema


Felmerült, hogy az Izlandi állam megalapításának helyén, a Þingvellir nemzeti parkban temessék el, ahol van egy külön kis temetöje a prominens izlandiaknak. A felvetésböl nagy valószínüséggel nem lesz semmi, mert a kormány nem szivesen temetné az antiszemitizmusáról is híres Bobby Fishert az ország költöóriásai mellé.

Épp a minap hallottam az egyik tanáromtól [és a post megírására is ez ösztönzött], hogy 24/7 egy koszos belvárosi antikváriumban ücsörgött a kávéját iszogatva. Azt is beszélik [egy másik tanár], hogy gyakran mászkált 101 Reykjavík utcáin is, így próbáltam felidézni a halála után megjelent képek alapján, hogy találkoztam-e vele. Egészen biztos vagyok benne, hogy nem. Egy ilyen arcra - ezen a környéken - bárki emlékezne.

Egy örült zsenivel kevesebb. Legalább John Nash még él.

13 komment

Címkék: történelem videó

A bejegyzés trackback címe:

https://izlandvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr55306835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.23. 12:12:00

" a kormány nem szivesen temetné az antiszemitizmusáról is híres Bobby Fishert az ország költöóriásai mellé."

Ami tulajdonképpen rendben is van, nem?
Meg ha jól tudom, elsőre el is utasították az állampolgársági kérelmét...

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.01.23. 13:19:51

Persze, fel sem merült bennem, hogy ezt a hírt ne mosolyogjam meg.

De az is igaz, hogy John Nashnek is nagyon hasonló a karaktere [zsido-ellenes kirohanások] és mégis 94-ben Nobelt kapott a játékelméleti munkájáért. Ezzel nem azt mondom, hogy ez megbocsátható lenne, csak azt, hogy úgy tünik a zseniknél más a mérce.

[arról nem is beszélve, hogy Nash esetében a homofób kiszólások is elö-elöfordultak, pedig volt meleg kapcsolata. Bobby Fisher is a budapesti évei alatt sokat találkozott a [zsidó] Polgár családdal és a lányokkal együtt elemezték a meccseket. Szóval ezeknél az embereknél a hasonló tetteket én inkább a mentális problémáiknak tudom be, mint buzi- és zsidóírtó terveik elszántságának]

Jenei Gábor 2008.01.23. 14:52:07

az itt inkább a baj, hogy az antiszemita-bélyeg már poénkodásért is jár. Szerintem nem kéne ennyire forrón enni a kását. És közben olyanok kardoskodnak a tolerancia mellett, akik a legkevésbé sem vallják tetteikkel. Vagy nézzük csak meg a Boratban Sacha Baron Cohen-t, aki közismerten zsidó, mégis van bátorsága viccet csinálni a sztereotípiákból. Mást ezért antiszemitának ítélnének - az ő esetében ez nevetséges lenne :)

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.01.23. 15:11:17

Amikor Fisher 911 után azt nyilatkota, hogy a Bush adminisztráció és az országot irányito zsidóság megérdemelte a csapást. Azt is mondta, h katonai kormanyzatra lenne szukseg, akik kiirtjak a zsidokat a magas poziciokbol.

Elhiheteted, h ezt nem viccnek szanta.

Jenei Gábor 2008.01.23. 15:25:43

A világpolitikában egy sakkzseni véleménye lehet érdekes, de akkor is csak egy vélemény. Meggyőződésem, hogy hiba volt Fisher részéről ez a nyilatkozat, de sokkal nagyobb hibának tartom az USA részéről azon ballépéseket (amik nem is véletlenek és érdekből történnek), amelyek ennyi ártatlan áldozatot követelnek, mint pl. ami Irakban megy hetedik éve.
Hogy a blog tárgyánál maradjunk - biztos vagyok benne, hogy otthon érezte magát Reykjavíkban, és valahol megértem a keserűségét is, amiből (szerintem csak látszólagos és dacos) usa-ellenessége és "antiszemitizmusa" fakad.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.01.23. 15:37:53

"hiba volt Fisher részéről ez a nyilatkozat, de sokkal nagyobb hibának tartom az USA részéről..."

Nem az USAt akarjak a legnagyobb izlandiak mellé temetni, hanem Fishert. A vilagpolitika ebböl a szempontbol most teljesen lenyegtelen.

A kérdés az, hogy mi eltemetnénk-e egy örült amerikait Petöfi mellé.

Jenei Gábor 2008.01.23. 15:45:24

A kérdés az, hogy Fischer nagy izlandinak számít-e. Ezt ők tudják. Nem tudom a nagyság hibátlanságot jelent-e, de vajon hány olyan nagy költő van világszerte, akinek szintén kifogásolhatóak egyes megnyilatkozásai, de verseket szépeket írtak? A politika mindenütt ott van, hiszen ez motiválja az odatemetés ellenzőit is.
Magyarországon pedig bármit meg lehet tenni következmények nélkül, ezt tudjuk. Talán ezért is vannak olyan sokan, akik mennének innen. Nem csak a pénzhiány miatt.

És végül elnézést, hogy szétoffolom a topikot, egyébként nagyon tetszik az egész blog, geográfusként nagy álmom egy izlandi út.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.01.23. 15:56:21

Ez egyáltalán nem politikai kérdés. [Magyarországról talán ezt nehéz lehet elképzelni] Fisher ellen nem kizárólag az antiszemitizmusa szól, hanem az, h nem szól mellette semmi.

1972ben híressé tette Izlandot, de ez sem rajta múlt, mert ö Jugoszláviában akart játszani, csak Spassky eröltette Izlandot. [Szo volt rola, h két helyszinen rendezik, de elvetettét végül Reykjavík lett a gyöztes]

A másik meg az, hogy elsö körben Japántól kért menedéket, majd [apja miatt] német állampolgárságért folyamadott. Izland csak a legvégén jutott eszébe és tudtommal eleinte egyfajta korlátozott állampolgárságot kapott. [Ennek a részleteiröl mást nem tudok, lehet, h csak szóbeszéd]

Ö tette fel Izlandot a térképre de ez nem saját érdeme volt. Az országot nagyon megszerette, de ezzel még vagyunk egy páran így.

Ezzel együtt hatalmas tehetség és nagyon érdekes karakter, de ez még nem elég, hogy valakit az izlandi államiság legfontosabb helyszinére temessenek.

Smádroplingur 2008.01.24. 15:20:24

én találkoztam vele, többször is

koenig 2008.02.02. 20:58:06

Lehet csak én látom rosszul, de szerintem semmi keresnivalója Izland nagy alakjai között. Más dolog ha tisztelik őt az emberek, megint más asztalra tartozik, hogy ő miket mondott. Azért mert valaki elért valamit az életének egyik szakszában, aztán a másik szakaszában állampolgárságot vált, attól még a tettei nem az új államhoz kötik.
Mondom lehet rosszul látom, de erről a témáról szerintem felesleges is beszélni.
Tisztelet azért Fischer bácsinak! Az meg hogy elege lett a zsidó politikai vezetésből és ki akarta nyiratni őket ... hát, fura lenne ha valaki ennek a ténynek az ellenkezőjét szeretné bizonygatni.

bocsi 2008.03.22. 18:25:38

bocsi petöfit azt hová is temeték?

Lodovik 2008.03.22. 21:13:26

Sajnalom, hogy nem erted a hasonlat lenyeget.
süti beállítások módosítása