From Iceland with Love

Egy Izlandon élő magyar testvérpár blogja mindenről, ami Izland: Életmód, látványosságok, kultúra, emberek, gazdaság... és persze a sorsunk itt és Izland sorsa a világban.

Stykkishólmur Live

Időjárás - Reykjavík

Kapcsolat

t.lodovik(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

  • Erzsébet Czebe Tóth: Gondolom csodálkoznának Izlandon, ha megkóstolnák az igazi napon érett paradicsomot. Elhiszem, hog... (2017.01.25. 21:36) Mit esznek Izlandon?
  • Ferenc Pósa: Sziasztok látom régi az utolsó bejedzés de hátha.44éves vagyok b,c,d,kategóriás jogsival az összes... (2016.04.30. 11:12) Kérdések és Válaszok I.
  • Julos: Üdv! Tudom, hogy régen nem volt mozgás az oldalon, de azért lenne egy kérdésem, remélem valaki vál... (2012.11.26. 18:39) Tanulj Izlandiul! - Otthon
  • Marci22: Sziasztok! Lenne pár kérdésem. Elsőre lehet hogy kicsit merésznek tűnik az ötlet,de jövő nyáron sz... (2012.08.07. 02:16) Kérdések és Válaszok I.
  • Talon Karrde: Helló, A blogotk egy kincsesbánya, gratulálok. Egy kérdésem lenne: vilaghelyzete.blogspot.ro/2012... (2012.07.28. 05:19) Ez van
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Erzsébet Czebe Tóth: Gondolom csodálkoznának Izlandon, ha megkóstolnák az igazi napon érett paradicsomot. Elhiszem, hog... (2017.01.25. 21:36) Mit esznek Izlandon?
  • Ferenc Pósa: Sziasztok látom régi az utolsó bejedzés de hátha.44éves vagyok b,c,d,kategóriás jogsival az összes... (2016.04.30. 11:12) Kérdések és Válaszok I.
  • Julos: Üdv! Tudom, hogy régen nem volt mozgás az oldalon, de azért lenne egy kérdésem, remélem valaki vál... (2012.11.26. 18:39) Tanulj Izlandiul! - Otthon
  • Talon Karrde: Helló, A blogotk egy kincsesbánya, gratulálok. Egy kérdésem lenne: vilaghelyzete.blogspot.ro/2012... (2012.07.28. 05:19) Ez van

RSS + Stat



website counter

Locations of visitors to this page



Rohasztott cápahús és cápapálinka

2007.09.02. 18:23 Lodovik Trema

Flugufrelsarinn kérdezte: "a rothasztott cápahússal mi a helyzet ;)?"

Reykjavík szívében, egy hatalmas csarnokban tart hétvégente nyitva a Piac. Kapható itt bakelit a 70es évekböl, évtizeddekkel ezelötti vietnámi irodalom, ruhák és rengeteg élelmiszer is [föleg halak és rákok]. Rohasztott cápahússal [izlandiul: hákarl] is itt találkoztam elöször, még 2005 öszén. Kicsi müanyag dobozokban, kockára vágva árulják:



A pult mögött álló eladó nyújtogatott felénk egy ilyen cápahússal teli dobozkát, hogy megkóstoljuk. Megvallom öszintén, én rosszul lettem, miután megszagoltam, pedig életemben már nagyon sok szörnyüséget magamba tömtem. A cápák kiválasztó szervrendszere elég fejletlen, a vizeletét a kültakarón keresztül adja le, ezért a húsa erötelejsen büzlik az ammónia orrfacsaró szagától. [Értsd: cápahúst enni olyan, mintha a szádba vizeltek volna, söt, talán rosszabb, mert folyadékot könnyebb lenyelni] Külföldieknek gyakran mesélik, hogy nem a cápák felépítése okozza ezt az ízt, hanem emberi vizelet.

A rohasztásról meg annyit, hogy az izlandiak a sanyarú körülmények között néhány évszázad alatt kidolgozták a legmegfelelöbb tartósítási módszereket. Ez föleg a szárítást és a sózást fedte, de nem ritkán az is elöfordult, hogy valamit a föld alatt raktároztak el, és bizony idövel oszlásnak indultak ott a dolgok. :)

A cápapálinka létezése felöl koenig érdeklödött az izlandi terményekröl szóló bejegyzésnél. A választ két alaptétellel kezdeném:
  1. Ahol fehér ember él, ott szeszt is föznek.
  2. Minden szerves anyagból lehet pálinkát fözni.
Ennek tudtában logikusnak tünhet, hogy a hülye vikingek tényleg nekiálltak cápából pálinkát fözni, mondván az egész csak cukor kérdése. De nem az. Az izlandiaknak is megvan a nemzeti italuk, a Brennivín [jelentése: égetett bor]. Krumplipüréböl készül, és ízének [az alkohol után] a legmeghatározóbb komponense a kömény.

A két történet szálai itt érnek össze, ugyanis ezt az égetett szeszt a cápahús elfogyasztása után isszák, hogy markáns izével elnyomja a rohadó ammóniás hús büzét, így okot adva a cápapálinkráról szóló szóbeszédek terjedésére.

A kommentekben feltett összes kérdésre elöbb-utóbb megpróbálunk választ adni.

Kapcsolódó linkek:

2 komment

Címkék: alkohol ételek szokások reykjavík brennivín

A bejegyzés trackback címe:

https://izlandvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr49155664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoli 2007.09.02. 20:52:03

Ezzel a pálinkás bejegyzéssel szépen körbeért a kaja/pia támakör... Köszönöm, és kaja (ALKOHOL) ügyben ne habozzatok megosztani a tapasztalataitokat. Üdv, Zoli

koenig 2007.09.15. 13:29:30

úúú, köszi. ez király sztori volt :)
süti beállítások módosítása